Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Роял Хелена“ ще участва в балтийската регата “Тол Шипс”

Пламен Свещаров - на снимката вляво

Българският ветроход “Роял Хелена“ ще участва в балтийската регата “Тол Шипс” през лятото, плаването обаче започва тази събота на 8 април от Варна. Екипажът ще се включи в морски празници  в Португалия, Холандия и в побратимения на Варна германски град Рощок. Защо капитаните ще са трима за 5-месечното плаване и първият ще е румънец?

Мариела Димитрова разговаря с мениджъра на баркентината Пламен Свещаров:


- В събота сутринта екипажът на ”Роял Хелена” ще стъкмява платната за отплаване. Какво им предстои?

- Едно доста дълго плаване, изпълнено с много емоция, красиви пристанища, съответно и много гости на борда. Много емоционално плаване!

- Ще има едно много сериозно и престижно участие в балтийската регата Тол Шипс”

- Разбира се, че балтийската ”Тол шипс” регата е хайлайта (б.ред. връхната точка) на лятната ни програма! Това е най-представителната регата за т. г., тъй като участват страшно много кораби – близо 110 са се записали за участие, като само в големия клас ”А”, в който сме ние са вече 25 кораба! Но при всички случаи имаме много посещения на морски пристанища, включително на побратимения на Варна Рощок, където ни очакват с огромно нетърпение, Хамбург, Бремерхафен, Съндърленд... една богата, плътна програма, където ще участваме в морски празници, отиваме по покана на кметове на градове. Едно представяне на България и най-вече на Варна пред Западна Европа.

- Ще имате ли знамето на Варна или други маркировки, които да ви обозначават като представител на морската столица на България? Разговаряли ли сте с екипа на общината?

- Водихме разговори на борда на ”Роял Хелена” да се носят знамена за Европейска младежка столица Варна-2017, но до някакво решение не се достигна, не знам поради какви причини. Като цяло на кърмата на кораба си пише ”Варна”. Във всички рекламни материали и информации, които излизат в западните медии се казва ”корабът от Варна”. Това само по себе си е една огромна реклама.

- Традицията е на борда да има практиканти?

- Поради застъпващите се дати на изпити т.г. от ВВМУ хора няма да има, но ще имаме трима младежи от Техническия университет във Варна. От всяко едно пристанище допълнително ще се качват практиканти от всякакви националности и ще се обучават на морската ветроходна професия и ще си каляват духа!

 - Каквато е традицията на регатите Тол шипс”. Представете ни екипажа!

- Опитни моряци, хора с чувство за хумор, което също е важно на море! Един добър екипаж!

- Кой ще го ръководи?

- Това е изненадата – утре отплаваме с румънски капитан, капитана на румънския ветроход ”Адорнате” Ерам Овидиу. Търсим най-добрите български капитани и поради тяхната ангажираност за цялото плаване те ще са трима с договори за около два месеца. Следващите двама ще са българи, но поради продължаващите разговори, ще запазя имената им в тайна. Добри и известни капитани, познати на варненци, това е най-важното! На кораба ще се вее българският флаг и корабът си остава български!

- Имайки предвид, че Роял Хелена” ще бъде представителния български ветроход няма ли известен конфликт в това, че ще бъде ръководен от румънски капитан?

- Ветроходното семейство е много голямо. Това е идеята – младите хора да се събират на едно място. Има кораби, които плават с по 10-12 националности екипаж. Когато вятърът задуха и платната се вдигнат, няма българи, няма румънци, няма англичани. Всеки си знае работата и всеки максимално се наслаждава, на това което има – свободата и романтиката!

- По мачтите качвал ли сте се?

- Качвал съм се много пъти, но вече малко ми тежи да си призная откровено. Позаддъхвам се.

- А какво е чувството?

- Уникално! Цялото чувство на море, на ветроход е уникално, но особено когато човек се качи на топа на мачтата на 33 метра височина и погледне надолу... Както се казва – от птичи поглед!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнесът там. Имаме над 1000 км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05