Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Илиев с Голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство

| обновено на 12.04.17 в 14:27
Константин Илиев
Снимка: личен архив
Фондация „Академия Аскеер” обяви годишните си номинации за наградата, която вече 27 години се присъжда на най-добрите постижения в театралното изкуство през изминалия сезон.
За да определи номинациите за тази година, журито е обсъдило 119 представления, създадени в периода от 31 март 2016 г. до 31 март 2017 г.  - 67 от тях са постановки в София, а 52 спектакъла са на извънстолични театри.

Ето кои са сред номинираните тази година:

 За "Аскеер 2017" в категорията за най-добро представление са номинирани "Богът на касапницата" от Ясмина Реза, "Великденско вино" от Константин Илиев и "Еквус" от Питър Шафър.
За отличието за режисура са номинирани Диана Добрева за "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, Григор Антонов за "Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов и Стайко Мурджев за "Еквус" от Питър Шафър.
В категория "Водеща мъжка роля" претендентите за "Аскеер 2017" са Владимир Карамазов в "Богът на касапницата", Иван Юруков в "Майстори" и Свежен Младенов във "Великденско вино".
В категорията "Водеща женска роля"  съревнованието е между Александра Василева в "Богът на касапницата", Меглена Караламбова в "Разговори с мама" и Радена Вълканова в "Богът на касапницата".
За отличието „Изгряваща звезда“ се конкурират режисьорът Боян Крачолов, заедно с актьорите Димитър Крумов и Иван Николов за "Това НЕ Е Хамлет" (групова номинация за тримата творци заедно), втората номинация е за младата режисьорка  Весела Василева за спектакъла й "Великденско вино" и третата номинация е за актрисата Каталин Старейшинска за ролята на Роберта в "Дани и дълбокото синьо море".
Номинираните за поддържаща мъжка роля са Ивайло Христов за ролята на Лебедев в "Иванов" (за която актьорът вече получи „Икар“), Йордан Ръсин за Телегин във "Вуйчо Ваньо" и Цветан Алексиев за ролите на Йоан Кръстител и Йона в "Последното изкушение". За поддържаща женска роля се конкурират Ивана Папазова във "Вълци" по "Трънски разкази", Станка Калчева в "Еквус" и Ива Тодорова в "Добре дошли в България".

Кои от номинираните ще получат статуетката на Георги Чапкънов, ще стане ясно на 24 май, когато за 27-и път в театър "Българска армия" ще се състои церемонията по връчването на наградите „Аскеер“. Отсега се знае само кой е носителят на почетната награда за цялостен принос към театралното изкуство – това е големият български драматург Константин Илиев.

В „Артефир“ ви представихме номинациите и коментарите на някои от членовете на журито - Розалия Радичкова, проф. Георги Каприев и Милен Миланов – председател на фондация  “Академия Аскеер”, които можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!