Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненец ще яде само диворастящи храни

След зимното меню с предимно обработена и консервирана храна пролетта е моментът за обновяване. Възможност да опознаем и вкусим пролетната диворастяща храна ни предоставя варненецът Иван Полименов, производител на шипков мармалад. Той от 6 г. прави пролетна детоскикация с горски зеленолистни растения. Сега замисля тридневни споделени пътешествия край река Камчия, за които разказа пред Мариела Димитрова:

- Идеята ми е до няколко години основно да се храня по този начин.

- А каква е причината? Лошото качество на храната в магазинната мрежа, многото химически съставки, с които се обработват плодовете и зеленчуците?

- Причината е това. Другата причина е, че искам да имам малко повече свободно време за себе си и за разходки сред природата. Диворастящите храни най-вече са пролетта и есента, когато няма засушаване.

- Вие сте висок едър мъж, какви диворастящи храни могат да са Ви достатъчни, така че да имате енергия през деня?

- Трудно мога да се нахраня с една салата (усмихва се) и затова съм се насочил и към изучаването на диворастящи гъби. Чисто физически човек олеква, става по-подвижен. Действат много добре!

- Кои са растенията, които в момента излизат и могат да бъдат намерени в горите и местностите край Варна?

- Левурда, самардала, коприва, лапад, глухарче, различни цветове от плодни дръвчета, които могат да се добавят като украса за самата салата – от ябълка, от круша.

- Храни, които винаги са били край нас, сега стават част отново от менюто на хората, които искат да се хранят по-здравословно, например левурдата!

- Тя е малко по-далече, не е точно край Камчия. Примерно вчера ходихме да си наберем към Долен Чифлик, в района знам едно място. 

- И какви са вкусовите й качества?

- Тя за мен е нещо средно между лук, чесън и салатка. Може да се ползва директно.

- Някои правят песто от левурда и така могат да я ползват по-дълго.

- Така е, може да се направи песто.

- С какви съставки?

- Зехтин, сол,оцет. Издържа в хладилника месеци.

- Идеята Ви е три дни да издържите на такава дива храна с цел детоксикация?

- Точно така.

- Кога ще бъде първото пътешествие?

- В петък след Великден.

- Какво бихте казал на хората, които искат да направят повече за здравето си променяйки менюто си, но все още събират смелост и информация.

- Това е въпрос на личен избор за всеки, който е осъзнал, че може да направи нещо такова. Просто решава и го прави. Защото диворастящата храна си е билка!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският зъболекарски съюз: Над 70% от петгодишните деца у нас имат кариес на млечните зъби

Над 70% от петгодишните деца у нас имат кариес на млечните зъби. При 12-годишните с кариес на постоянните зъби са поне 79%. При 18-годишните пък страдащите от кариес на постоянните зъби са повече от 90%. Обобщените данни показват, че  от 1 млн. деца у нас над 792 000 имат кариеси . Тревожната статистика на Българския зъболекарски съюз изнесе..

публикувано на 04.12.24 в 08:20

„Двама гуцули“ - когато фолклорът среща джаза

ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..

публикувано на 03.12.24 в 12:49

Oliver s. Tyr (FAUN): Важно е да възстановим връзката си с природата

Интервю с Oliver s. Tyr (FAUN) Немските езичници FAUN ще направят първи концерт в България на 8 декември в софийския клуб „Joy Station”. Стилът на групата е определян като паган метъл, фолк рок, даркуейв, а също и средновековна музика с келтски и скандинавски мотиви, изпълнени на старинни инструменти. Концертът е част от „East & Central Europe..

публикувано на 03.12.24 в 12:05
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин: Важно е как Европа ще реагира на предизвикателствата през следващите 5 години

Важно е в следващите 5 години как Европа ще реагира на предизвикателствата на средата, за да запази потенциала на Европейския съюз, като важен глобален фактор, но и като подкрепа за страните членки. Това коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването на Радио Варна "Позиция",  по повод на встъпването в длъжност на колегиума..

публикувано на 03.12.24 в 08:30

"Бело Айше" - старата якорудска песен, която разказва за една истинска любовна история

ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..

публикувано на 02.12.24 в 14:30

Gus G. (FIREWIND, екс-Ozzy Osbourne): В живота трябва да има баланс

Интервю с Gus G. (FIREWIND, екс-Ozzy Osbourne) Само след дни FIREWIND ще направят пореден концерт в София. Датата е 5 декември, мястото – клуб „Joy Station”. Поканата е от „BGTSC”. Заедно с тях на сцената пред българските фенове ще се качат MASTERPLAN. За тях това ще е първи концерт в София след един в Каварна и един в Пазарджик. За..

публикувано на 02.12.24 в 13:05

Yasen: Музиката е магия и съм щастлив, че аз съм магьосникът

Варненският артист Yasen (Ясен Неделчев) е едно от сравнително новите имена на българската музикална сцена. Той е влюбен в музиката от съвсем ранна възраст. Още като невръстно дете той не спира да пее и танцува, а когато навлиза в тийнейджърските си години, Ясен започва живо да се интересува от продуциране и и изобщо от целия процес по създаването..

публикувано на 02.12.24 в 08:35