Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трюфелът - познат и непознат

Трюфелите са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели. Според сезона, трюфелите са зимни или летни. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества.

В търсене на трюфели и в опит да разбере правилата за тяхното събиране, санкции и търговия с инж. Тодорова разговаря Албена Иванова. Необходимо е да се регламентира събирането на трюфели и да се актуализира цената. Поради тази причина тази година не е издадено нито едно разрешително”, заяви директорът на Държавното ловно стопанство в Балчик. Повече може да чуете в прекачения файл:




При трюфелите през миналата година има много нарушения. До преди две-три години този бизнес, ако мога да нарека, не е бил познат за това и няма никакво законодателство, няма никакъв ред за съжаление, много нарушения. Ние сме съставили 15, 16 акта. Около 11 килограма трюфели са задържани и все още стоят. Поради пропуски в законодателството, това е стока, която бързо се разваля и се попилява вместо да се продаде. Докато не влезе в сила наказателното постановление, а това изисква понякога и година тези трюфели се съхраняват. Това постановление би трябвало да се промени така че, стоката веднага да се продаде.

Трябва да има срокове за това събиране, защото в момента трюфелът преди края на май не е узрял и когато се събира по-рано му се нарушава мицела. Има много нарушения като събиране с тармъци, а не с кучета както би трябвало да е. С помощта на кучетата не се нарушава мицела и така трюфелът продължава да расте и през следващата година. Имаше опити за някаква наредба, но все още няма нищо за съжаление.

Това, което аз знам от от колеги в Италия, при тях събирането е от май до есента, но в никакъв случай не се събират след септември. Преди месец май трюфелът още не е узрял, а след септември вече трябва де остави в покой, за да се възпроизведе.

Колко струва един килограм?

Миналата година поради неправилното събиране на трюфели имаше много площи съсипани в Шуменско, Разградско, Силистренско и масово от там се насочиха към нашия район. Поради това, че много хора абсолютно незаконно се занимават, изкупната цена през миналата година беше паднала до 50 - 70 лв, но предходната година например цената беше между 500 и 700 лева.


Още за трюфелите и какво може да приготвим с тях ще ни разкаже главният готвач Иван Кирин:




СнимкаТрюфелите са скъпи, защото са труднооткриваеми, коментира готвачът Иван Кирин. Според него, цената у нас е десет пъти по-ниска в сравнение с Франция и Италия. Главният готвач на едно от Голф игрищата край Балчик коментира приложението на трюфелите в кулинарията и цената.

Те са скъпи на първо място, защото са много трудно откриваеми. В България ги има от няколко години. Те не са с толкова изявен характер като във Франция и Италия, но все пак са добри като качество. Примерно нашият летен трюфел се намира в Стара планина, в Средна гора, тук в Шумен го има, в Разград. Той е с много изявен характер и е на едно от първите места, които в европейски мащаб се намира. За работа е много удобен и цената му е десет пъти по-ниска от колкото във Франция и Италия. Има всякакви варианти., но аз взимам от тези, които се търсят с кучета в Разград и Шумен. От две години съм засял собствен трюфел, който отглеждам в Мелник. Надявам се, че след шест години ще имам вече добив от него. Трюфелът започва да се вади на осмата година. Той е зимен, черен трюфел, заразен е с лешниково дърво.

Какво предлагате с трюфел?

Той се влага в паста, в ризото, сосове задължително. Дали ще е само за акцент накрая за завършек на ястието или настърган в самия сос зависи от преценката. Говоря за не повече от 20 лв на ястие с трюфел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30