Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратон на настолните игри организират във Варна

Маратон на настолните игри организират „Младежки информационно-консултантски център – Варна“ и „Социалната чайна“ с подкрепата на „Министерство за младежта и спорта“  и „Център за развитие на човешките ресурси“. В рамките на три вечери - от 3 до 5 май от 18:00 ч. до 21:30 ч., всеки желаещ ще може да играе настолни игри и чрез тях да развие умения за стратегическо планиране, комбинативност и работа в екип. На разположение ще бъдат игри като Катан,Cards Against Humanity, Финансови потоци, DixIt, както и класическите табла, шах и др.

Повече подробности за Маратона на настолнити игре чуйте от интервюто на Сияна Спиридонова с Мая Донева – един от организаторите на събитието:


-  Днес е първата от трите вечери, в които събираме любители на ностолните игри в Социалната чайна на ул. "Преслав"№53.Идеята ни е да отбележим подобаващо Европейската седмица на младежта, защото в цяла Европа се случват много различни дейности – от обучения през конференции, пикници на открито за здравословен начин на живот и какво ли още не... При нас едно от нещата, което най-много работи и допада на публиката са настолните игри, затова решихме с Младежкия център да обединим усилия и три вечери подред ударно да играем от 18.00 до 22.00 часа.

Снимка

-  Какво представляват настолните игри и кои от тях ще бъдат включени в маратона?

-  Настолните игри са много популярен метод за развитие на креативното и критичното мислене, както и метод за учене и обясняване на разни по-сложни неща при деца и подрастващи. Има и различни игри, които са подходящи за хора над 15, над 20, над 30 години,..те са за възрастни. Има много примери, но най-позната в България е може би играта „Монополи”, но далеч с нея не се изчерпва спектърът. Ще игараем и игри, които са изцяло и само за възрастни – например „Cards Against Humanity”. Има и български игри като Дарплей, която е игра, базирана на карти, която обяснява различните човешки ценности – какво е вяра, какво е животът, какво е природата... Настолните игри са един много интересен инструмент за работа с общности и забавен начин да си изкараш вечерта преди всичко.

-  Има ли някакви възрастови ограниения в маратона? Ще има ли игри за по-малки?

-  Да, ще има включително игри като домино и шах. Ще има и „Каркасон” и „Катан”, които са по-стратегически, както и Финансови потоци – игра, която дете на 10 години трудно би могло да се забавлява с нея. Изборът на игра зависи изцяло от интересите на човек. Добре дошли са семейства, млади хора и млади хора по дух, не само по възраст. Всеки, който има желание да му се случи нещо по-интересно, добре дошъл е тази вечер при нас! Ще има игри за всеки. Входът е свободен. Това е инициатива, която е отворена за всякакви хора и публики. Не е нужно предварително записване, но местата се запълват доста бързо.

Снимка

В рамките на инициативата всички желаещи ще могат да използват услугите на консултантите на МИКЦ Варна – психолог, социален работник, консултант „Доброволчество“, консултант „Личностно и кариерно развитие“ и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05