Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сфумато“ събира двама руски писатели и един полски поет в театър на предизвикателството

БНР Новини
Снимка: ТР „Сфумато“ / Никола Грозданов

Заповядайте в театъра на предизвикателството! Поканата е от режисьорката Катя Петрова за премиерния спектакъл „Оптически илюзии (Цирк)“ в Театрална работилница „Сфумато“. Постановката е по текстове на двама руски писатели и един полски поет – Даниил Хармс, Михаил Булгаков и Юлиан Тувим.

Спектакълът е създаден чрез импровизация и това даде възможност да преобърнем общоприетите представи за правене на театър. Ще видите клоунада, физически театър и илюзии, казва режисьорката. Уж нашега разказваме и се движим „по ръба“, а всъщност човек би трябвало да излезе с много болка в душата. Иска ми се зрителят да си даде сметка, че трябва да е свободен духом и ясно да изразява мнението си, а не да мълчи. За съжаление, години наред „малкият човек“ е до такава степен обременен,че не смее да вдигне ръка и да изрази мнението си. А смятам, че това е все по-необходимо – и от страна на интелигенцията, и от страна на обикновения човек.




Катя Петрова е събрала за тази постановка същия екип, с който създаде преди две години „Семейство Замза” по Кафка – представление, отличено с два „Икар“-а и още няколко други театрални награди.
В „Оптически илюзии (Цирк)“ участват Анна-Валерия Гостанян, Ангел Калев, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров и Любомир Желев, който отговаря и за илюзиите в спектакъла. Сценографията, костюмите и куклите са на Петя Караджова и Борис Далчев, музикалното оформление – на Светлозар Георгиев, сценичната пластика - на Анна-Валерия Гостанян.
Премиерното представление на „Оптически илюзии (Цирк)“ може да гледате на 9 май в Театрална работилница „Сфумато“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!