Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полски дипломати рецитират български поети в навечерието на 24 май

Дипломати от Посолството на република Полша в София четат откъси от произведения на класици на българската литература по случай 24 май, Денят на българската просвета, култура и писменост. Служителите са от Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството и от Полския институт. Дипломатите и техните семейства са облечени в традиционни български народни носии – северняшка, тракийска, добруджанска, пиринска, родопска и шопска.

Сред класическите произведения, избрани от поляците са химнът на българската просвета "Върви, народе възродени" на Стоян Михайловски, "Татковино" на Петко Славейков, "Родина" на Пейо Яворов и "Родна реч" на Ран Босилек.

Припомняме, че настоящият посланик на Република Полша у нас Н. Пр. Кшищоф Крайевски дълги години бе консул във Варна.

Линк към събитието: https://www.youtube.com/watch?v=K90wqDYApuI




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Широкото използване на антибиотици при Ковид е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала..

публикувано на 28.04.24 в 08:41

Над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден, към сметището в село Въглен

Стотици варненци се включиха в кампанията на Община Варна за почистването на града Това не е еднодневна акция, а процес, който ще продължи, коментира кметът Благомир Коцев Към сметището в село Въглен са извозени над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден Стотици варненци във всички райони на града и петте..

публикувано на 28.04.24 в 08:37

Цветница е!

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните..

публикувано на 28.04.24 в 08:29
Есенно море

Времето днес- слънчево до обяд, в късните следобедни часове е възможно да превали

Днес ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Максимални температури от 19° до 24°, само по крайбрежието ще останат малко по-ниски между 15° и 20°. За Варна 19°. Вълнение на морето 2-3 бала...

обновено на 28.04.24 в 08:23

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21