Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Палячи" и "Селска чест" в една вечер на старта на "Софийска оперна панорама"

Снимка: фейсбук профил

Проектът на фондация "Орлин Анастасов" "Софийска оперна панорама" ще дебютира на 22 юни в зала 1 на НДК с оперите "Палячи" от Леонкавало и "Селска чест" от Маскани в една вечер. През лятото на остров Корфу фондацията организира и летен оперен фестивал с участието на наши млади певци. Днес един от водещите баси в оперния свят, чието име носи фондацията, ще оповести повече подробности за проекта.

В аванс за Радио София Орлин Анастасов разкри част от изненадите, подготвени от организаторите. Диригент на концерта в НДК ще бъде Вилиана Вълчева, а дебют на българска сцена ще направи тенорът Кристиан Бенедикт от Литва.

Орлин Анастасов даде повече подробности и за летния оперен фестивал с участието на наши млади певци на остров Корфу. Той очаква представители (артистични директори) на 200 оперни театъра. Според Анастасов обаче, интересът към оперното изкуство у нас намалява:

Това е факт, че българските гласове за момента, към днешна дата, говоря за младите изпълнители, ги няма. И това е сигурно вече 10-15 години, в които не е излизал някакъв много сериозен кандидат сред младите, да направи кариерата, която прави Краси Стоянова, Владимир Стоянов, Соня Йончева - тези големи български имена.

Музикантът е отменил ангажиментите си на оперната сцена до края на годината, за да се отдаде на реализацията на двата проекта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!