Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години любов, лудост и кино във Варна

4
Снимка: Георги Нейков, БНР

По традиция в последния петък на м. август официално ще бъде открито 25-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. Почитателите на този филмов празник го очакват с нетърпение. По този повод Вяра Николаева разговаря с проф. Александър Грозев, кинокритик и художествен директор на фестивала. Неговият живот е свързан с киното. През 1992 година се ражда идеята за този кино форум. На една случайна среща на проф. Грозев със Свилен Спасов, представител на "Отворено общество" във Варна в ресторант "България".  И ето, че вече четвърт век Морската столица е столица на любовта и киното. Ежегодно зрителската аудитория достига 20 000 души. ВИП гостите на фестивала обичайно надвишават 200 души – среща на елита на българското кино, изтъкнати чужди творци, кинокритици и киножурналисти от цял свят.

Проф. Грозев, 25-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, какви са новините?

За 25 години се лаская да смятам, че  успяхме да създадем не само едно голямо,  културно събитие, но успяхме да изградим един кръг от хора, които обичат фестивала и го чакат, както ти каза с нетърпение. Смяната на времето и поколенията ми дава увереност, че киното ще продължава да живее. Защото навлязохме в една епоха, в която за съжаление киното започва да се възприема по друг начин. Докато някога, когато братята Люмиер, Едисон и другите изобретатели са го измислили, те са вярвали, че киното е едно място, където хората се събират, за да гледат филми заедно, да съпреживяват... Фестивалите навсякъде по света успяват да удържат тази тенденция и да предоставят тази възможност на хората да общуват помежду си.

Ще се съгласите ли с мен, че винаги един филм, когато се гледа в киносалон се възприема по различен начин?

Естествено. Залата е нещо друго. Там публиката може да се наелектризира, да изразява негативни, позитивни емоции.  Да плаче, да се смее. Винаги е хубаво, когато до теб има човек, който усеща нещата и това се предава.

Така и създателите на филми си сверяват часовниците, по реакциите на зрителите.

Задължително. Не е случайно, че всеки творец, който иска да прогнозира успеха на своя филм сред публиката прави една анонимна прожекция пред случайно подбрани зрители. Целта е да види къде, кога и как ще реагират. След това се случват много интересни корекции, които показват, че мнението на публиката е решаващо, когато се прави произведение на киното.

Поканих Ви с идеята да сме първи с новините около 25-то юбилейно издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. През всичките тези години Радио Варна е било гръб на фестивала и хората работещи тук са били не само отразяващи случващото се, но и ваши съмишленици.

Моят двадесет и пет годишен опит казва същото. Наистина е така.

Колко са филмите, какви ще бъдат панорамите и какво предвиждате в съпътстващата програма?

Тази година филмите са над 80. С годините стават повече. 12 от заглавията са включени в конкурсна програма, някои от тях идват с награди от престижните кинофоруми. Съпътстващата програма също е изключително богата. Държа да отбележа, че поради факта, че Варна е Европейска младежка столица ще има един конкурс, който ще покаже филми направени от млади режисьори, които са на младежка тематика. Селекцията е много любопитна. Дава различни аспекти от живота на младите хора в Европа. Другото, което е важно да подчертая е, че съществуващата и фунционираща Филмова академия към ФКЦ подготвя едно младо ядро от кинолюбители, които ще оценяват тези филми и ще връчат своя награда. Паралелно с това организираме и една дискусия-разговор по проблемите на младите в българското кино и проблематиката в техните филми.

Кое е българското заглавие в конкурсната програма?

Това ще бъде „Извън пътя”, филм на режисьора Николай Волев. На второто издание на МФФ „Любовта е лудост” Волев спечели специалната награда на журито. След толкова години, след като дълго време не работи той създаде един филм, който разглежда проблемите на поколението, което си отива и срещата му с младото поколение. Всичко това пречупено през призмата на любовта.

Цялото интервю с проф. Александър Грозев, художествен директор на МФФ "Любовта е лудост", чуйте в звуковия файл :







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05