Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдете отговорни към природата!

Снежана Петрова: Не палете открит огън на Витоша!

В навечерието на "Джулай морнинг" от Природен парк "Витоша" призоваха за отговорно поведение от страна на посетителите.  От там напомнят, че пожароопасният период продължава до 30 ноември.

"Очаква се много хора да излязат на Витоша, за да посрещнат Джулай морнинг. Няма организирано мероприятие, но Витоша е най-посещаваната защитена територия - в събота и неделя се изсипват хиляди посетители. Наблюденията ни от една седмица са доста тревожни - има безразборно палене на огън, а и в планината температурите вече са доста високи, има и засушаване", коментира пред Радио София директорът на Природен парк "Витоша" Снежана Петрова.  

В пожароопасния период е абсолютно забранено паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от горите. Петрова призова да не се пали огън, дори и на определените за целта места, заради очакваните изключително високи температури и сухото време. Абсолютно нежелателно е използването на фойерверки и китайски фенери.

За утре е насрочена междуведомствена проверка в парка с участието на представители Агенцията по горите, Югозападно държавно предприятие, СДВР, пожарната и Общинска полиция.

Още подробности - чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жегата и струпването на хора увеличават опасността от пожари на Витоша

Пожароопасният период за горските територии и Природен парк "Витоша" е от 1 април до 30 ноември 2017 г. В този период се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските..

публикувано на 30.06.17 в 09:38