Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайната смърт на делфини продължава край балчишкия бряг

Снощи и тази сутрин са извадени още два трупа, след като през почивните дни морето изхвърли други две тела на муткур в Балчик. Този път обаче екипът, ангажиран с премахването им, се е натъкнал на огромна афала – 195 сантиметра, тежаща 120 килограма. Морските вълни са изхвърлили бозайника в района на плаж Принца. Няма видими белези за насилствена смърт, каза специалистът Мариян Цветков. Тази сутрин хората от „Благоустрояване и комунално стопанство” са извадили още един муткур, т.нар. морска свиня, в района на Двата петела, която е била с мрежа на опашката. Труповете ще бъдат отнесени на екарисаж Варна.

Според обобщенията на Цветков от месец май досега са изнесли 12 тела на делфини по крайбрежието от Тузлата до Кранево, като най-много морето е изхвърлило там, където теченията се удрят в брега –  в района на Арабела – Албена, Нов плаж и Принца. По думите му досега не са вадили толкова много мъртви бозайници за толкова кратък период и би следвало компетентните органи да проучат причината за високата смъртност на защитените морски обитатели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Два делфина изхвърли морето на брега в Балчик

Два умрели делфина бяха установени тази събота край брега в Балчик, в района на първа и четвърта буна. Става въпрос за вида муткур, т.нар. морска свиня. По обяд единият бозайник е изнесен от Новия плаж, а привечер в района на Принца е..

публикувано на 10.07.17 в 10:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на..

публикувано на 21.07.24 в 15:23

Между облаци и слънце 30 градуса в понеделник

В часовете преди полунощ ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и главно на север от Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, след което процесите ще затихнат и облачността ще намалее. Утре предиобед отново ще има и..

публикувано на 21.07.24 в 15:19

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август,..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Всички села са обезопасени, каза Калин Стоянов в село Воден

В момента ситуацията е спокойна, всички села са обезопасени, работим по няколко направления с всичката техника и хора на терен, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е в с. Воден, община Болярово, област Ямбол, заедно със служебния..

публикувано на 21.07.24 в 12:58