Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяло лято театър и музика на Римските терми във Варна

Снимка: Театър „Римски терми“

Театрално-музикалният продуцентски център в морската ни столица предлага на варненци и на летовниците свой вариант за приятно, но и смислено и одухотворено прекарване на летните вечери. Почти цяло лято - от 16 юли до 30 август, артистите и музикантите ще очакват публиката си на сцената на Римските терми с театрални, оперни спектакли и концерти.

В програмата има и три премиери, подготвени специално за 15-ото издание на Театър „Римски терми“.
Първата премиера е на 20 юли - операта „Орфей и Евридика” от Кристоф Вилибалд Глук, съвместен проект на Фестивалния оркестър Варна и Младежкото оперно общество на Кипър със солисти от Кипър и Варна, под режисурата на академик Пламен Карталов.
Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ ще играе на 31 юли и на 17 август премиерния спектакъл „Комичната илюзия” - театрална комедия по Пиер Корней в постановка на Васил Дуев.

На 5 август е премиерата на „Влюбеният Моцарт” – авторски спектакъл на режисьора Боян Иванов, с участието на актьори от Варненския куклен театър и Държавната опера във Варна, под диригентството на Стефан Бояджиев.
Организаторите напомнят, че билетите за представленията включват и възможността за разглеждане на Римските терми – най-голямата римска баня на Балканите.
При лошо време събитията се провеждат същата вечер с начален час 15 минути по-късно на Основна сцена (пл. „Независимост“ №1), Сцена Филиал (пл. „Св.св. Кирил и Методий”) и Държавен куклен театър (ул. „Драгоман“ №4).

Началото на Театър „Римски терми“ е поставено още през 1977 година с постановката на Варненския драматичен театър „Езоп” на бразилския драматург Хильорме. Традицията е прекъсната през 1990 година поради необходимост от ремонтни дейности на археологическия обект, но е възстановена миналата година – след 26-годишно прекъсване.
Какво да очакваме от тазгодишното издание на Театър „Римски терми“, разказа в „Артефир“ Даниела Димова – директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!