Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева очарова публиката на Миланската Скала в „Бохеми“

Ла Скала - Милано

На 7-и юни завесата на Миланската Скала тържествено се вдигна за премиерата на едно от най-обичаните произведения на Пучини – “Бохеми”. След само две години отсъствие, операта се изкачи  на сцената на Ла Скала под диригентската палка на Евелино Пидо. Носител на наградата “Златен Белини” за 2012 год., италианският маестро ни въодушеви с артистичност в изпълнението. Шедьовърът на великия композитор се завърна в Милано във великолепната постановка на Франко Дзефирели от 1963 г., с прекрасни костюми – избор на Пиеро Този, и с част от изпълнителския състав от премиерата през 2015 год.

Любителите на оперна музика с трепет очакваха дебюта на българския талант, покорил световната музикална сцена – Соня Йончева! След триумф именно в тази роля в Лондон и Ню Йорк, тя очарова и миланската публика със своето перфектно изпълнение в ролята на Мими. Силно сценично присъствие, ясна дикция, увереност и артистичност бяха водещи в изявата й - всичко онова, което превръща един изпълнител в звезда!

Българският сопран ще редува участията си с американката Айлин Перез, блеснала в Ла Скала само преди месеци в ролята на Виолета от “Травиата”. След великолепни роли в “Симон Боканегра” и “Аида” в Миланската Скала, имахме удоволствието да присъстваме на поредната великолепна изява на Фабио Сартори, който бе Родолфо. Италианският тенор напълно оправда високите очаквания на взискателната публика към ролята, успешно изпълнена в премиерата от 2015 год. от Виторио Григоло. След неочаквано неубедителна изява в ролята на Родриго в “Дон Карлос”, на Миланска сцена се завърна един от най-ценените баритони – Симоне Пиацола. Носителят на наградата Абиати за 2013 год. ни въодушеви със своето изпълнение в ролята на Марчело. Отделните неточности и несигурност в “Дон Карлос” бяха умело преодолени от сила на гласа и артистичност. Бурни аплодисменти за Матиа Оливиери и неговия Шонар. След вълнуваща изява в тази роля в Сао Пауло и прекрасно изпълнение в “Дон Жуан” през май месец тази година в Ла Скала, италианският баритон получи заслужена висока оценка на публика и медии. И още едно завръщане след премиерата от 2015 год. – Карло Коломбара, когото видяхме в ролята на Колин. След плахо представяне в “Анна Болейн” през март тази година, италианският бас се отличи с ясна дикция и получи овациите на присъстващите в залата. Поредна силна изява на младия сопран Федерика Ломбарди, която бе Мюзета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!