Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват кандидатите за спасители на плажа

Намалява броят на кандидатите за спасители на плажа. Шест пъти повече са желаещите за спасители на басейн, отколкото тези за море, стана ясно по време на кръгла маса по проблемите на водното спасяване, с която се закри Седмицата на водното спасяване във Варна.

На какво се дължи отливът на кандидати за спасители и достатъчни ли са плувните умения на кандидатите разказа в интервю за Радио Варна Марияна Петрова – специалист по водно спасяване към Български червен кръст – Варна.





-  Какъв е броят на обучените спасители през тази година?

-  До този момент те са 93, от които само 15 за море. Да намаляват, но намаленията са в национален мащаб. Намалява и населението, намаляват и умеещите да плуват. Всъщност това е основното, че още в малка възраст децата не са обучени да плуват, а при нас вече идват на 17 години, когато трябва да имат плувни умения. Ние обучаваме спасители, не сме школа по плуване, т.е. когато идват при нас, кандидатите вече трябва да са обучени да плуват.   Снимка

-  От 93-ма минали курса за спасители едва 15 са за море. Това на какво се дължи и откъде идва тази драстична разлика?

-  По същите причини. За басейн е необходимо да се преплуват 50 метра кроул за 50 секунди, но за море вече са повишени изискванията. Там е по-голяма дистанцията – 100 метра кроул за 100 секунди. Тъй като са им занижени плувните умения, кандидатите не могат да преплуват 100 метра като дистанция за необходимото време.

-  И няколко думи за превенцията през плувния сезон. Разпространили сте голям брой брошури на територията на Варна и курортите.

-  В края на учебната година и началото на сезона получаваме от дирекция „Образование” списъци с училищата и учениците. Работим с рисковите групи – 5-8 клас като раздаваме листовки с информация как могат да предпазят своя живот или да помогнат на пострадал или изпаднал в нужда. Работим и с туроператорите в курортите, раздаваме листовки на различни езици по превенция на водния травматизъм. Лятната почивка е хубаво нещо, но важното е накрая да си тръгнеш жив и здрав и с приятни емоции.

-  Какъв е броят на листовките, които сте раздали?

-  Около 7 500 в училищата и още толкова на туристи на румънски, руски, немски, английски и български език.

Цялото интервю с Марияна Петрова може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05