Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрираха плоча в памет на капитан I ранг Станчо Димитриев във Варна

| обновено на 08.08.17 в 08:56

Членове на Движение „Възраждане” във Варна възстановиха плоча в памет на капитан I ранг Станчо Димитриев и преобразиха мястото около нея.

Обновеното пространство е част от жилищен блок и се намира на бул. „Осми Приморски полк” № 69, в района на общината.

Плочата не случайно е поставена върху този блок. На мястото му някога е била къщата на капитан Станчо Димитриев - участник в Сръбско-българската война, командир на крайцера „Надежда“ и първият българин, командвал Военноморския флот на България от 1908 до 1911 година. Това разказа в интервю за Радио Варна Светослав Тодоров - един от "виновниците" за осъществяването на родолюбивия проект.

                         ПРЕДИ                                                                             СЛЕД

Снимка        Снимка

10 души са участвали в реставрацията на паметната плоча. Под нея младежите са изобразили и знамето на българския боен флот.

Повече подробности може да чуете в прикачения звуков файл:




- Преди плочата е била почти нечетима. Хората, живущи в блока, знаеха ли за съществуването й и за историята, свързана с нея?

-  Честно казано мисля, че не. Много малко хора знаеха за нейното съществуване. Спряха се десетки от преминаващите - те също не знаеха за нея. Ние обяснихме на всеки един човек за плочата и каква е нашата идея. Хората приветстваха инициативата ни.

- Не е ли малко тъжно, че много от хората, който са преминала покрай вас, не са знаели изобщо за плочата.

- Да, тъжно е. И може би точно това е основната причина да го направим. Ние българите трябва да пазим сами това, което имаме и това, което сме имали - нашата история, защото ако ние не го направим, няма кой да го направи вместо нас.

-  Наскоро преобразихте и един варненски подлез като изрисувахте кирилицата и глаголицата. Какво ви кара да го правите?

- Правим го, защото помним и почитаме миналото си. Искаме да накараме повече хора да правят това, което правим ние. Искаме да обединим свободното време и енергията на всеки един човек, който иска да помага и да възстанови частица от българската история или да направи някое място просто по-добро за живеене. Ако успеем да направим това, може би ще постигнем много и ще сме една крачка по-напред.

- А какво се случва с подлеза? Пазен ли е или вече имаше недоброжелатели?

- За жалост успяхме да опазим подлеза само три дни. На третия ден беше изцапан, полят с кафе и изрисуван. Получихме сигнал веднага от наш съмишленик, който живее в квартала. На следващия ден отидохме и поправихме щетите.

Варна си има "Подлез на българската азбука"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07