Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аполония 2017" ще представи премиерно специално написана за фестивала творба

Тази година Празниците на изкуствата "Аполония" ще продължат 11 дни. Откриването на 26 август ще бъде с концерт на хор "Мистерията на българските гласове" с диригент Дора Христова, а в програмата ще прозвучат нови пиеси и аранжименти, специално направени за състава от Петър Дундаков.

На 27 август започва и класическата програма в Археологическия музей, където всяка вечер публиката ще аплодира не само изпълнители и състави, пристигащи от различни точки на света, но и разнообразни по стил и жанрове концерти.

На 30 август в Амфитеатъра ще свири камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и с участието на китариста Георги Василев и акордеониста Красимир Щерев. За първи път ще прозвучи творбата на Петър Керкелов "Прозорци и портокали", написана по поръчка на фестивала.

Първия си майсторски клас в България ще направи оперната прима Красимира Стоянова. Веднага след участието си в Залцбургския фестивал от 2 до 6 септември тя ще работи с 11 активни участници, а заключителният концерт ще бъде в Археологическия музей на 7 септември.

Чуйте в звуковия файл интересни подробности за класическата програма на "Аполония 2017" в интервюто с артистичния директор на фестивала Маргарита Димитрова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!