Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След влизането в сила на новата наредба за специализациите

Д-р Радислав Наков: С 30% са намалели студентите по медицина, които желаят да заминат в чужбина

Министерството на здравеопазването създаде регистър на обявените специализации в системата на здравеопазване. Искането бе на Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите-медици в България. След среща на техни представители с министър Николай Петров, регистърът вече е факт. Така достъпът до обявените от лечебните заведения места е максимално улеснен. До момента лекарите са били принудени да търсят необходимата им информация през сайтовете и администрациите на лечебните заведения.

Пред Радио София председателят на Асоциацията за развитие на медицинската общност д-р Радислав Наков коментира, че с промяната младите лекари ще бъдат значително улеснени.  

"Съществуваше следният проблем след влизането в сила на новата наредба за специализация от 20 януари 2015 година: получаваше се така, че повечето болници обявяваха свободните места за специализация на техните сайтове. А имаше и такива, които сме хващали по сигнали до нашата асоциация, че дори не ги обявяват. Това затрудняваше нашите колеги, които завършвайки медицина трябваше да се лутат по различни клиники, сайтове, администрации, докато намерят свободните места. Това създаваше трудности за младите лекари и им създаваше трудности в кариерното ориентиране. Заради това предложихме на министерството да се създаде такъв регистър", обясни д-р Наков.

Новият регистър е разграфен по специалности, което още повече улеснява младите лекари. Д-р Наков отбеляза, че поетият ангажимент от страна на министър Николай Петров и неговия екип, е изпълнен много бързо. Председателят на асоциацията на медицинската общност определи като добър знак от страна на министерството това, че е готово за диалог с младите лекари и имат желание да усъвършенстват наредбата.

Според асоциацията и анкети сред млади лекари новата наредба е много по-добра. А най-важното за обществото и медицинското съсловие, е, че намалява желанието на младите лекари да емигрират в чужбина.

С 30 процента са намалели студентите по медицина, които желаят да заминат да работят в чужбина от влизането в сила на новата наредба за специализациите, показва проучване на асоциацията.

Още за предизвикателствата и проблемите на младите медици - чуйте интервюто с д-р Радислав Наков!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!