Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вануату евакуира цялото население на остров заради вулкан

Предстоящата евакуация на цялото население на един от островите на Вануату беше обявено заради събудил се вулкан. Всичките 11 000 жители на остров Амбае ще бъдат евакуирани до 6 октомври, съобщиха от кабинета на премиера Шарлот Салваи.

Националната служба за управление на бедствия (НСУБ) във Вануату коментираха, че за пръв път цялото население на един остров ще бъде преместено поради вулканична дейност.

"Имаме във Вануату капацитет с кораби да преместим 11 000 души, ще бъдат предимно търговски кораби, които ще пренесат хората на съседни острови", каза директорът на НСУБ Шадрак Велегтабит пред АФП.

Повечето от населението на Амбае вече се е стекло в евакуационните центрове на острова, след като вулкана Манаро Воуи започна да засипва със скали и пепел техните селища.

През уикенда кратерът избълва от пара и пепел, поради което властите обявиха извънредно положение и повишиха нивото на заплаха от вулкана на четвърта степен.

Вулканът, известен още под имената Аоба или Ломбенден, избухва последния път в края на 2005 г.

Тогава около 5000 души са били евакуирани. Чак след три месеца спадналата активност на вулкана позволи хората да се завърнат по родните си места. Засега не е ясно колко ще продължи евакуацията на цялото население на Амбае.

Изригването досега, макар и официално класифицирано като "умерено", доведе до предупреждения за летящи скали, киселинни дъждове и вулканичен газ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 проектни идеи за над 58 млн. лв. подава Община Варна за еврофинансиране

20 проектни идеи – 2 основни и 18 резервни, подава Община Варна за финансиране по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Програмата подкрепя изпълнението на интегрираните териториални стратегии на десетте големи градски общини, в това число и Община Варна, които са от значение за балансираното..

публикувано на 06.08.24 в 15:49
Централен плаж, Варна

Тренировки и демонстрации ограничават временно достъпа до Централния плаж във Варна

Във връзка с честванията на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България, в района на Централния плаж във Варна, в близост до Морската тераса и в прилежащата водна акватория, ще се проведат военни демонстрации на 7 август от 10 до 13 часа (резервен ден: 8 август от 8 до 13 часа). Военните демонстрации ще се проведат на..

публикувано на 06.08.24 в 15:26

Търсят главен експерт "Строителство" към общинската дирекция "Образование и младежки дейности"

Община Варна обяви процедура за подбор за набиране на кандидати за длъжността главен експерт „Строителство” към дирекция „Образование и младежки дейности“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – бакалавър в професионалната област – технически науки. Необходими са и две години професионален..

публикувано на 06.08.24 в 14:42

Кога ще са следващите парламентарни избори?

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство. Трите..

публикувано на 06.08.24 в 14:36

"Железопътна инфраструктура" с нов директор

Стоян Стоянов е новият генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Той е назначен от днес със заповед на министъра на транспорта и съобщенията до провеждането на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Стоянов е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния..

публикувано на 06.08.24 в 14:12

За транспортния кошмар на балчишката Тузла за пореден път сезират полицията

Поредно лято общественият транспорт от Балчик до санаториалния комплекс Тузлата е затруднен да стигне крайната си точка – специализираната болница за рехабилитация в едноименната местност. Причината – паркиралите неправомерно автомобили в едно от двете платна и то зигзагообразно. Движението в почивните дни е още по-затруднено, докато автомобили..

публикувано на 06.08.24 в 13:56

Новак Джокович идва в България за мач с Григор Димитров

Олимпийският шампион Новак Джокович идва в българската столица по покана на нашата първа ракета Григор Димитров, а двамата ще изиграят демонстративен мач помежду си на 17 септември в столичната "Арена София". Досега сърбинът е бил в България само веднъж преди повече от 10 години, когато пристигна за снимките на екшън филма "Непобедимите 2", но никога..

публикувано на 06.08.24 в 13:53