Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Ненков за удоволствието да колекционираш емоции

172 творби на 50 известни български художници показва колекционерът Иван Ненков пред варненската публика. Около 130 живописни платна и 30 скулптури, фотографии, графики и камъни, събрани от природата са експонатите в изложбата, която бе подредена под мотото "30 от 70". Изложбата е юбилейна и показва смисъла от 30 години колекционерска дейност в 70 години живот.

"Тази изложба е продължение на диалога, който аз водя с художниците от много години. Той е и едно взаимно оглеждане. Затова тази изложба е общозначима, но е и много лична и много важна за мен и за голяма част от авторите. Просто исках да направя нещо ценностно, нещо по-различно, нещо предизвикателно и сега то е факт. Затова и избрах нейното показване в Художествената галерия Борис Георгиев - Варна на своя юбилей", споделя Иван Ненков.

СнимкаИнтересът му към изкуството се поражда още в родната Трявна. През 1987 година животът го среща с художника Сашо Анастасов /на снимката вдясно/ и така се ражда страстта му към колекционирането.

Днес Иван Ненков представя събраното за 30 години с много емоция и страст пред публика във Варна. Експонатите в изложбата са разположени в Градската художествена галерия до 8 ноември.

 - 99 процента от творбите, които колекционирам са съвременно изкуство. Някои от авторите станаха вече класици, защото за жалост си отидоха и не са вече между нас. Но всички автори, които имам се познавам лично с тях.Снимка

Любими автори имате ли? 

Имам все пак любими. Те са ми и приятели. Милко Божков, Веселин Начев, Васил Василев, Емил Попов, Сашо Анасатсов, Ангел Станев, Стефан Лютаков.

За първи път ще покажете млад автор на тази изложба

Като колекционер и меценат аз съм длъжен да търся и откривам нови автори, да им помагам по някакъв начин. И този път имах щастието да попадна на млад автор, завършил миналата година Художествената академия в София. Драго Дочев се казва. Видях случайно неговите неща, бях силно впечатлен и пожелах да бъде включен сериозно в цялата експозиция.

С каква цел колекционирате – хоби, инвестиция, меценатство?

Доставям си удоволствие. Значи може да се каже хоби. Инвестиция може би ще бъде за наследниците ми. За жалост те са в чужбина. Меценатство? Да, то е свързано с хобито, но в никакъв случай не е влагане на средства.

Малко колекционери дават публичност на своите занимания. Защо според Вас?

Според мен причините са няколко. Едната е, че това за тях са някакви инвестиции. Другото е, че не всички от тях имат ясен произход на парите. Третото е, че голяма част от тези хора нямат контакт с автора и за това за тях картината е просто една матерлна придобвика. И другото е, че те изпитват страх някой да не ги обере. Те повечето стъпват на стари майстори, чиято цена е вдигната, държат ги по сейфове. Не говоря за Боян Радев който демонстрира своята колекция и аз шапка му свалям.

Голяма ли е Вашата лична колекция?

За тридесет години ... Мисля, че е добра. Снимка


Смятате ли, че изкуството у нас се продава евтино спрямо неговата истинска стойност?

Не. Изкуството не се продава евтино. Смята се, че това му е цената, защото все пак ние трябва да гледаме и какви са доходите на хората. Преди време се смяташе, че една графика трябва да струва около една средна работна заплата, а едно масло трябва да бъде около четири, пет заплати. А в момента цените са много повече от това. Изкуството е действително елитарно и не всеки може да си го позволява, но би трябвало повече хора да могат да си го позволят. Не смятам, че евтино.

Колко от тези автори, които колекционирате са на световно ниво?

На световно ниво силно казано, но на европейско има. Сигурно има от скулпторите, от художниците Милко Божков, Стоян Цанев са на абсолютно европйско ниво, но самите те не търсят изява навън.

             Снимка             Снимка

Това не е ли странно?

За изяви навън трябва да има мениджъри, което в България още не е развито и всеки си е сам и мениджър и търговец и всичко. Има автори, които продават навън, но те задоволяват една много елементарна прослойка в западните страни. Те ги продават много евтино. За мен това не е изкуство. Истинското изкуство ние не го предлагаме навън.

А какво мислите за тези световни търгове на изкуство, където цените удрят тавана? Бизнес ли е повече това?

За мен това е бизнес и за мен там има много небясними неща както при футболистите. Това са нереални неща. Не знам докъде ще се стигне. Какви милиони за картини. За мен това не е нормално.

Удоволствие ли е това Ваше занимание?

Изцяло удоволствие, в което трябва да се работи, много трябва да дадеш от себе си. Но то удоволствието по начало не може без да има взаимност някаква и без да поработиш върху това.

Цялото интервю на Светлана Вълкова можете да чуете в звуковия файл:

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00