Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебното решение за дамбата в Балчик не пречи на благоустройството на алеята

Съдебното решение, с което държавата отнема на Община Балчик актувани като публична общинска собственост 5325 квадратни метра от брегоукрепителната дамба, няма да попречи на бъдещите благоустройствени проекти за крайбрежната алея. Това коментира кметът на Белия град Николай Ангелов, след като Върховен касационен съд се произнесе окончателно.

„Ние можем да инвестираме и върху държавна собственост. Това е районът пред Двата петела и Новия плаж. Когато е правен общият устройствен план на града, урбанизираната територия минава по средата на дамбата. Опитахме се да я направим общинска. Законът гласи, че брегоукрепителни съоръжения, които са в строителните граници на града, могат да бъдат общински. Но тъй като половината излиза от тези граници, заради това бе обявена за държавна”, обясни Ангелов казуса.

Той уточни, че Общината не губи приходи, тъй като в тази зона няма територии, които се отдават под наем.

По Програмата за трансгранично сътрудничество Балчик е одобрен на първи етап с идеен проект за ремонт на градската част от дамбата. Готов е техническият проект. Сега Управляващият орган трябва да провери дали съответства на идейния и дали количествено-стойностна сметка отговаря на прогнозната стойност, допълни кметът. Около 1,5 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в нова настилка на алеята, парапети, пейки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Държавата спечели делото за дамбата в Балчик

Областната управа в Добрич спечели на последна инстанция пред Върховен касационен съд, делото за държавен терен от 5325 кв. м, представляващ брегоукрепително съоръжение Дамба и крайбрежна алея в град Балчик. Протестният имот е в Балчик –..

публикувано на 12.10.17 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Всички села са обезопасени, каза Калин Стоянов в село Воден

В момента ситуацията е спокойна, всички села са обезопасени, работим по няколко направления с всичката техника и хора на терен, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е в с. Воден, община Болярово, област Ямбол, заедно със служебния..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Натоварен трафик на ГКПП „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата". Колоната от автомобили е малко над два километра. Преминаването през пункта отнема около час.  Преди обяд трафикът на граничния пункт отново беше интензивен, а колоната стигна до три километра . В..

публикувано на 21.07.24 в 12:52

Спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с Автомобилна администрация

От понеделник, 22 юли 2024 г., ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на ИА „Автомобилна администрация“..

публикувано на 21.07.24 в 12:14

Фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите"

Заради запушена канализационна тръба от квартал „Чайка“ във Варна фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите“-сигнализираха граждани. Аварията е отстранена от ВИК, но подлезът е все още мръсен, а през него минават хора, установи..

публикувано на 21.07.24 в 12:04

Онлайн услугите на Wizz Air вече са достъпни

 Авиокомпанията съобщава, че системите вече функционират нормално. Въпреки че причината за смущенията е извън контрола на Wizz Air, клиентите, чиито полети са били отменени, ще получат автоматично възстановяване на 120% от сумата в кредити WIZZ в рамките..

публикувано на 21.07.24 в 12:00

Заради Олимпиадата забраниха дъвките на френските полицаи

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен забрани на полицаите да дъвчат дъвка по време на дежурство по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава изданието „Соар“. „Не дъвчете дъвка, не..

публикувано на 21.07.24 в 09:40