Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?...За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е наистина био, трябва да потърсим върху опаковката логото на ЕС за био храни, както и номера на сертифициралия го орган.

Крие ли рискове консумацията на храни от популярните напоследък Фермерски пазари? Какво може да ни гарантира, че консумираме безопасна храна и как да разпознаваме истинските БИО български храни?

Отговор на тези въпроси дава доц. Теменуга Стойкова – ръководител на Центъра за качеството на стоките и потребителската защита към Икономически университет – Варна.





- Все повече в съвременните условия потребителят се интересува от това какво купува, с какво качество е и дали то е достатъчно безопасно за прехраната - ежедневната или за по-дълъг период. Гаранцията по отношение на качеството на храните у нас е сравнително строга, тъй като имаме европейски изисквания. Във връзка с тях у нас контролът се извършва на всички видове храни от Българската агенция по безопасност на храните. Самият производител също е длъжен да има т.н. систама НАССР, която да гарантира безопасността на предлаганите храни, които са в търговските обекти.
Снимка- С кои храни потребителите не трябва да правят компромис за консумация при изтекъл срок на годност?
- При изтекъл срок на годност храните крият риск да не са достатъчно добри за консумация или да са вече опасни, поради което желателно е да не се прави компромис с храните по отношение на изтекъл гаранционен срок, тъй като това би довело до увреждания. Колбасни изделия, млечни продукти, които нямат толкова голямо водно съдържание и са съхранявани в подходящи условия, при ниски температури, може би крият по-малък риск, но е желателно наистина след този срок нито една храна да не се консумира.
- Напоследък станаха много популярни т.н. фермерски пазари. Крие ли някакви рискове консумацията на храна от неоторизирани производители?
- Все повече търсим храни, плодове и зеленчуци, произведени в частните стопанства, смятайки че там се влагат по-малко химически препарати и по-малко изкуствени торове при тяхното производство. Би било желателно да купуваме такива продукти от оторизирани магазини, където те се наричат БИО продукти, но действително са произведени по изискванията, характерни за БИО продукт.
Много често производителите започнаха да поставят знака "БИО" на всевъзможни стоки. Винаги ли този знак ни гарантира, че стоката е БИО, чиста и качествена?
Снимка - Разбира се, че нямаме гаранция, ако се постави думата БИО, че продуктът е произведен по биологичен начин. Затова имаме т.н. продуктова сертификация и е необходимо продуктът да бъде изпитан по системата за сертификация по съвкупност по показатели и след проверка за съответствие с тези изисквания да бъде поставен регламентираният знак за биологично производство.
- Какво изобразява този знак?
- У нас в България този знак, съгласно наредбата за биологично производство, е листо с калинка върху него. Този знак е гаранция, че действително продуктът е произведен по правилата за биологично производство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20