Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ованес Торосян: Надявам се чрез театъра да бъда мост между младите хора и библиотеките

БНР Новини
Част от плаката за представлението на Ованес Торосян.

Броени дни ни делят от поредната Нощ на театрите, която тази година ще се състои за пети път в България и дори ще бъде двойна – програмата ще предложи културни прояви и на 4, и на 5 ноември, при това не само в София, а и в още 12 града. В инициативата ще участват над 1500 творци – те ще представят създаденото от тях както на театралните сцени, така и на други, нетрадиционни места, които ще се превърнат в артистични пространства в Нощта на театрите.
Точно такова е представлението на Ованес Торосян – той е избрал да играе новия си авторски моноспектакъл “Harlem Shake” не в театър, а в библиотеки.

Реших, че най-подходящото място ще бъде библиотека, защото тя по някакъв начин е символ на знанието, на културата. А в последните години, за съжаление, библиотеката като институция – особено за младите, се е превърнала в „музей“, в нещо, което не ни е познато на нас, младите, или ако посещаваме библиотеката, то е по задължение. Щеше ми се да бъда някакъв мост между младите хора и библиотеката като място, където те могат да „растат“. Отидох в Народната библиотека в Пловдив да огледам и си казах, че това е мястото, че там трябва да се играе, и от там нататък реших, че ще обикалям из цялата страна и ще играя в библиотеки. Също така в края на моето представление ще раздавам книги на зрителите – идеята е да четат хората, да се замислят и ако нямат време да си купят, то поне да хвърлят едно око на книгата, която ще им подаря, и да я прочетат, ако им е достатъчно интересна.

Предпремиерното представление на Harlem Shake е на 3 ноември от 19 часа, с вход свободен, в читалня 1А на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.
Премиерата е на 5 ноември от 15 часа и от 17 часа в Голямата читалня на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София, като част от програмата за Нощта на театрите (входът е с билети).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!