Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

145 служителки на ТУ – Варна с безплатен ехографски скрининг за рак на гърдата

Кампания срещу рака на гърдата под наслов „Скринингът е вашия ключ към превенция на болестта!“ ще обхване 145 жени от ТУ – Варна. Инициативата стартира по повод Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври и предвижда безплатни профилактични прегледи през ноември и декември т.г.Идеята е на екипа на тригодишния проект MaXIMA - Триизмерни модели на тумори в гърдата, предназначени за нови технологии за откриване на рак на гърдата, Хоризонт 2020. Ректорът на университета – проф. дн. инж. Росен Василев, прие безрезервно предложението и с решение на академичното ръководство университетът пое всички финансови разходи за прегледите на дамите, които са преподаватели и служители във висшето училище. Изключително съдействие за организацията оказват и партньорите от Аджибадем Сити Клиник - Медицински център Варна. Всяка жена, която работи в ТУ – Варна и желае да премине профилактичен преглед, вече получи своя поименен ваучер.

Снимка

Проект MaXIMA(Three dimensional breast cancer models for X-ray imaging research) е финансиран по Европейска рамкова програма Хоризонт 2020. Осъществява се от международен консорциум, в който участват Технически университет - Варна, България, Католическият университет в Льовен, Белгия и Университетът Федерико II в Неапол, Италия. Проектът стартира през януари 2016 г. и ще приключи през декември 2018 г. Междинният периодичен доклад за изпълнението на проекта беше представен в Брюксел на 27.06.2017г. Оценката на Европейската комисияе:„Проектът изцяло е постигнал своите цели и важни етапи за периода.“

На 19 и 20 октомври консорциумът се събра в Университета Федерико II - Неапол, Италия за своята четвърта работна среща и обсъждане на предстоящите събития по проекта. В началото на 2018 година специализираното звено за трансфер на технологии към Католическия университет в Льовен, Белгия  ще бъде домакини на тематичен семинар, който ще разгледа всички аспекти на процеса за лицензиране на софтуер и издаване на патент на иновативните разработки по проект MaXIMA. Целта е научният пробив, постигнат по проекта, да има по-скорошно и по-широко въздействие в научните и технологични среди.

Снимка

Друго значимо събитие през 2018г. ще бъде поредната, трета лятна школа за интердисциплинарни специалисти, която ще се проведе в Неапол. Също като двете досегашни две летни школи по проекта MaXIMA, и третата ще е насочена към студенти-магистри, докторанти и млади учени в областта на биомедицинското инженерство и медицинската физика. Технически университет – Варна организира втората лятна школа през юли т.г. със свободен достъп, без такси и с участието на близо 50 души от 11 държави.

Наред с научните разработки, екипът на MaXIMA с ръководител доц. д-р Кристина Близнакова периодично провежда информационни кампании и събития, насочени към превенцията на това социално значимо заболяване. През 2016 г. изключително успешен беше семинарът за широка аудитория с участие на водещи медицински специалистив борбата с рака на гърдата. За 2017 г. такова събитие с широк обществен отзвук е настоящата кампанията за профилактични ехографски прегледи на млечната жлеза в ТУ – Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Пожар край вилна зона "Росенец", има загинал

Пожар край вилна зона "Росенец" край Бургас. Горят сухи треви и растителност. На място има един противопожарен автомобил и трима огнеборци, предаде БГНЕС. Вследствие на задимяването е загинал мъж на 71 години, който е обитавал вила в района. 

публикувано на 09.08.22 в 16:55

Край на маските в магазините от четвъртък

От четвъртък носенето на защитни маски става задължително само за лечебните заведения, аптеките, оптиките и социалните заведения. Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Без маска могата да ходят деца до 6-годишна възраст. Такава заповед подписа днес, 9 август,..

публикувано на 09.08.22 в 16:48

Министър Илин Димитров: Осигуряваме допълнителни линейки за морските курорти

Осигуряването по една допълнителна линейка за морските курорти е един от основните приоритети на Министерството на туризма. Това каза за Радио Варна служебният министър Илин Димитров, който днес представи програмата и най-неотложните задачи по които ще работи оглавяваното от него министерство в следващите месеци. "Ще позиционираме по още една линейка..

публикувано на 09.08.22 в 16:31

Изясняват се причините за катастрофата, отнела живота на двама украинци

Изясняват се обстоятелствата, довели до тежко пътнотранспортно произшествие, при което са загинали двама украински граждани, а други трима са настанени за лечение с опасност за живота. Инцидентът сее случил на 8 август между три автомобила на пътя между селата Царичино и Кремена, община Балчик. При тежката катастрофа са се сблъскали два автомобила с..

публикувано на 09.08.22 в 16:14

Кметът на Балчик за инцидента: Спираме водата и тока на заведенията, обявили сме зоната за опасна отдавна (СНИМКИ)

Зоната на срутището край Албена, където бяха затрупани двама души, е обявена за опасна отдавна. Достъпът на автомобили по алеята е забранен, каза кметът на община Балчик Николай Ангелов. Той обясни, че заведенията са в частни терени и имат разрешение за поставяне, като подчерта, че крайната мярка, която ще бъде предприета, за да бъдат затворени, е да им..

публикувано на 09.08.22 в 14:47

Извадиха затрупаните от срутището край Албена (СНИМКИ)

Пожарни екипи извадиха затрупаните от срутището край Албена,  обясни началникът на балчишката пожарна инж. Антон Антонов. Припомняме, огромна скална маса се срути върху заведение край Албена. Сигналът е подаден малко след 10,30 часа в Общинския съвет за сигурност. На същото място преди близо 20 години двама души загубиха живота си, затрупани от..

обновено на 09.08.22 в 13:14

Моряците на кораба "Рожен" не са били блокирани

Моряците на кораба "Рожен" не са били блокирани и са имали възможност да слизат от борда, но решението да не го напускат е на капитана. Това обясниха изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" кап. Александър Калчев и капитанът на кораба Кирил Карапанов. На кораба заварихме нормална ситуация, хората бяха спокойни, нямаше..

публикувано на 09.08.22 в 13:03