Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебната супичка на Ежко

| обновено на 26.11.17 в 19:26 БНР Новини
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

Какво е да имаш изострени сетива за подправките и да имаш добро въображение? Това се случва на Ирина Пеева. Тя е правила много неща - занимавала се е с реклама, после е била професионален фотограф, е днес е управител на магазин за здравословно хранене на бул. "Цар Освободител" във Варна. Какво е общото между всичко това? - да следваш инстинкта си. 

Преди  повече от десетина години големият син на Ирина се разболява и я моли да направи вкусната супичка, с която Ежко Бежко лекувал животните с гората. И тя започва. Това е времето, в което няма толкова много интернет, а здравословното хранене не е модерно. Ирина "посяга" към въображението и се връща към бабините рецепти.  Срещам се с нея в един от малките моменти, които не е в кухнята. Много усмихната и щастлива, защото- продължението в интервюто на Габриела Гаврилова с Ирина Пеева.


Това, което мислим, добрите мисли и емоции се връщат обратно при човека. До голяма степен това формира и нашето съзнание, и това да се чувстваме добре.

Вие кога открихте това?

Когато се родиха децата ми. Те са големи учители и по някакъв начин ни превъзпитават. Понякога трябва да се вслушаме повече в това, което казват и искат и да приемем, че те са различни хора със свой различен път. Аз така се научих да приемам нещата, които преди не съм приемала...

Поводът  да водим този разговор е здравословният начин на живот, което има Вашето семейство. Да кажете от колко време и как се стигна до идеята да откриете свой магазин?

В моето семейство здравословният начин на живот е от преди десетина години. Поводът да открия магазина е големият ми син. Той имаше здравословен проблем и се наложи да откривам сама здравословни рецепти във време, когато не бяха така популярни и не се откриваха и в интернет. Нямаше друг начин, сама правех тези постни храни. Имам много силно усещане за подправки, а те са много важни за постните храни. Така се научих да правя в къщи вкусни постни манджи.

СнимкаЕдна от рецептите е за вкусна гъбена супичка. Тя е изцяло моя рецепта по повод една приказка за Ежко Бежко, който лекувал животните в гората именно с гъбена супичка. Големият ми син беше болен и пожела да направя такава "вълшебна" супичка с гъби.

Какво има, освен гъбки?

Гъбите са няколко вида - печурки, кралска и шийтаки. Има морковче, целина, препечено масло и пречистено олио ГХи. Съчетанието между различните видове гъби прави супичката уникална и много вкусна.

Да споделите още някоя рецепта, провокирана от приказките?

Аз съм голям почитател на старите български рецепти и искам да ги възстановя и да ги предложа в магазинчето.

Една от любимите ми "готвенки" е тиквена - тиква, много лук, червен пипер, малко доматен сок, майорана и естрагон.


СнимкаСнимка


От приказките е провокирана и супичката с пащърнак. Тя много ме затрудни с подправките...Най-добре му се отрази съчетанието между мащерка и асафетида.  Слага се по малко и действа балансиращо на стомаха. В съчетание с леко сладкия вкус на пащърнака, се получава приятна комбинация...

Има много приятни постни ястия, които могат да внесат разнообразие в храната на българите...

Каква е ролята на подправките и Вие коя предпочитате?

Аз работя с над 50 вида подправки. Всяка "манджичка" си има своята подправка. Много дълго търсех тази за киноа... Тя има специфичен вкус и се харесва от всички, когато сложа сминдух. Всяко нещо си има своята половинка от подправките....

А колко време отнема да откриете тази "половинка"?

Различно. Понякога се получава от първия път. Когато опитам нова подправка, тя стимулира въображението ми и търся начин да открия къде е нейното място. Все още има рецепти, които са много хубави, но се изчистват точно заради подправките. А за постните храни са много важни именно подправките, иначе са безвкусни.

Важи ли поговорката: "За всяка манджа - мерудия"?

Абсолютно. Поговорката е българска!...

Снимка

Снимка






По професия сте фотограф?

Аз имам няколко професии. Преди 10 години  се занимавах с фотография, бях и член на Варненската занаятчийска камара. По принцип съм се занимавала 10-12 години с реклама, завършила съм ИУ - Варна, специалност "Маркетинг и мениджмънт", моята страст е рекламата. В последствие започнах да виждам, че моето призвание е да измислям разни неща. В рекламата - да измислям едно нещо как да изглежда, как да звучи. След това и във фотографията търсех как добре да изглежда снимката, след това измислях рецепти. Явно това е нещото, което ми се получава...

По колко часа на ден готвите?

Случвало се и по 8- 10 часа, но понякога си почивам...

А в къщи готвите ли?

Да, защото децата понякога решават, че това, което имам в магазина, им е омръзнало, и аз започвам да измислям нови рецепти.

Днес какво ще им приготвите?

Мисля да направя една лучена яхния. С много лук, маслинки, чубричка, доматче, червен пипер и малко копър...

Вашето пожелание?

Когато правите нещо, да го правите с любов, да не е насила, защото "насила хубост не става". Да се опитате по някакъв начин да опитвате нови неща, защото не винаги постното е безвкусно.



Снимките на ястията са на Ирина Пеева. Интервюто с нея очаквайте в ефира на Радио Варна в неделя след 8.30 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

публикувано на 24.07.24 в 08:15

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05