Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 петли представи в изложба врачанин във Варна

Пламен Георгиев
Снимка: Радио Варна

Етнографска изложба „Петелът – слънчевият символ в човешкия бит и култура“ откриха днес в изложбената зала на Археологическия музей във Варна. Експозицията е част от частната колекция на Пламен Георгиев от Враца, който в продължение на 4 години събира предмети от българския и световния бит и култура, с изображения и фигури на петел.

В изложбата са представени повече от 200 предмета с изображения на петел. Могат да се видят керамични, стъклени, дървени, метални, порцеланови съдове, тъкани, възглавници, престилки, монети, икони, кръстове, значки, книги, календари, пана за стена, мартеници, обложки за грамофонни плочи, детски играчки… Огненият петел като митологичен образ е намерил своето място във всички елементи от човешкия бит и култура. Експонатите в изложбата са от България, Русия, Китай, Франция, Белгия, Германия, Швейцария.




Снимка  Снимка

Петелът символизира слънцето, зората, новото начало и разбуждането. Затова 2017 г. е година на успехите и триумфа. Петелът е боец, предизвикателен, но справедлив и общителен. Той е изпълнен с енергия и е истински господар на своята територия, за всичко се грижи сам, затова целият „двор“ чувства неговата загриженост.

В миналото у нас във всяка къща трябва да има петел, защото иначе тя ще опустее. Затова най-тежката клетва е: „Петел да не ти пее в къщата!“ И при лекуването на болестите баячките ги изпращат „там, където петел не пее“.

СнимкаПетелът заема важно място в много семейни и календарни обичаи и най-вече по време на традиционната сватба. На Петльовден (2 февруари) във Варненско, Карнобатско, Бургаско, Котленско и другаде за здравето на момчетата се принася кръвна жертва – петел, символ на мъжкото начало. Във вярванията на българите петелът, главата му, кръвта му, перата и гребенът му имат апотропеично (предпазно) значение. Петльовите пера служат за украса по главата и младите жени, но те ги пазят и от уроки, от лоша среща, от магии и лоши духове. Като символ на пробуда към знание петелът е и основната фигура в печата на първото българско класно училище – Габровската (Априловската) гимназия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Деня на поезията и музиката балчишкият литературен клуб възобновява дейност

В навечерието на 60-ата си година Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик възобнови своята дейност – като още през септември започна творческият сезон 2024-2025г. Гости на първата творческа вечер бяха Таня Доганова - Христова - енциклопедист, диригент и кинорежисьор, създател на единствения по рода си мъжки..

публикувано на 01.10.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47