Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи преобразяват сграда на Летище Варна

„Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник” под това мото преминава конкурсът „Art Airport Challenge”, в който се приканват кандидати да изрисуват с графити една от стените на летищна сграда. Петима автори ще бъдат избрани, за да осъществят проекта си на пролет, каза за Радио Варна Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата организатор на конкурса – „Фрапорт”. Излъчените от журито финалисти ще получат хонорар от 1 000лв. за изготвянето на визуалното си предложение, като ще им бъдат осигурени и всички нужни материали. Победителят в конкурса ще получи 8 500лв. за изпълнението на проекта си, допълни Улрих Хеппе.

Интервю с изпълнителния директор на Фрапорт Туин Стар, Улрих Хеппе и с консултанта по проекта за конкурса „Art Airport Challenge”, Николай Божинов:




Откъде се зароди идеята за такъв конкурс?

Улрих Хеппе: "Конкурсът, наречен Art Airport Challenge, цели да насърчи утвърдени автори, работещи в сферата Graffiti / Street Art, които живеят и творят в България. Инициативата е вдъхновена от новата ни визия, която е под мото „Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник”. С преобразяването на сградата, компанията ни вярва, че летището ще се сдобие с едромащабно произведение на изкуството, което ще приобщи хора от различни култури и възрастови групи. То ще е видимо от страната на АМ "Хемус". Така искаме да внесем още повече цветове на влизане в красивия град Варна.

Как могат да се включат желаещите в този конкурс?

Николай Божинов: "Желаещите да участват могат да кандидатстват индивидуално или в екип до 22 декември, като подготвят портфолио със свои реализирани произведения и кратка творческа биография. Всяка кандидатурата трябва да съдържа минимум пет изображения на различни произведения, създадени в периода 2012 г. и 2017 г. Петима участници ще бъдат избрани до 14 януари, след което те ще имат близо месец да представят авторски проект, изготвен специално за сградата на летище Варна.

Участниците ще бъдат избирани с помощта на жури, което включва Десислава Станева, основател на WUWEC FESTIVAL и съосновател на онлайн списанието за градско изкуство и музика Bizzarre, както и Ирина Томова (Erka), автор, който работи с колектива NTN, доайени на българската Graffiti / Street Art сцена. Журито, което включва и управителния съвет на Фрапорт Туин Стар, ще оценява кандидатите по няколко критерия като авторски почерк и технически умения. Ще бъде излъчена и награда "Изборът на публиката" чрез гласуване през интернет страницата на конкурса. Повече за критериите, наградите и правилата на конкурса заинтересованите могат да научат тук.

Творбите на петимата участници ще бъдат представени на публично събитие в Терминал 2 на 7 март 2018 г., а официалното откриване на реализирания проект ще съвпадне със седемдесетия юбилей на летище Варна на 9 май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10