Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба в памет на Дария Василянска

Дария Василянска/живопис
Изложба в памет на варненската художничка Дария Василянска се открива на 20 декември от 18 часа в Градската художествена галерия – Варна. Експозицията включва творби от фонда на галерията и може да бъде разгледана до 20 януари 2018 година.

Дария Василянска почина на 4 декември тази година.

Присъствието на Дария Василянска в художествения живот е било винаги забележимо
– пише в сайта на Съюза на българските художници.
Родена е във Варна. Завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Илия Петров. Работи в областта на живописта, сценографията, монументално - декоративната стенопис и декоративно приложни проекти.
Още с първите си живописни творби в края на 50-те и през 60-те години на миналия век тя попада в тенденцията на неопримитивизма, свързван с попарта и експресионизма; определят я като нова и различна. Пъстри групи хора, пищно оцветени сгради, екзотични фигури издават нейната радост от пресъздаването на заобикалящата я реалност.
Многобройни са участията й в национални изложби, в задгранични представяния на българско изкуство, в международни изложби и творчески пътувания; има над 20 самостоятелни изложби.
До последните си творби Дария Василянска съхранява детински чистия си, увличащ възторг от живота и природата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще изнесе концерт във Варна

Концерт, посветена на 250 години от рождението на Бетовен и 180 години от рождението на П. И. Чайковски , е част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, организиран от Община Варна. Той ще бъде изпълнен от Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, с изгряващата звезда Юлия Пушкер, на 24-ти октомври от 19 ч. в зала 1..

публикувано на 21.10.20 в 10:55
ФКЦ-3

Отменят две театрални постановки във ФКЦ - Варна

Две театрални постановки във Фестивален и конгресен център - Варна няма да се състоят. Поради заболяване на член на екипа от "Антихрист" се налага да се отмени постановката на 22.10. За реверанс от ФКЦ предлагат, всеки който желае да замени билета си за следващото събитие на 10.11, спектакълът на Иван Юруков - "Пилето, което казва КУ" отново във..

публикувано на 21.10.20 в 10:44

Цигулка "Гуарнери" от XVII век ще звучи на концерт във Варна

Във Варна първо изпълнение за България на Концерт за цигулка и оркестър от Паганини №4. Украинският цигулар Роман Федчук с цигулка "Гуарнери" от XVII век - 21 окт, 19.00, Основна сцена. "Паганини посветил Четвъртия концерт на сина си Ахил. Ахил бил на 7 години, когато Антония Бианки ги изоставила и Паганини трябвало сам да отгледа сина..

публикувано на 21.10.20 в 10:20

Близо век след издаването румънски роман, описващ Балчик, излиза на български

Романът на румънската писателка Чела Серги „Паяжината на паяка“, издаден през 1938 година, за първи път се среща с българската публика на български език през 2020 година благодарение на преводача Христо Боев и балчишкото издателство «Нордиан».  "Романът, наред с изобразяването на Букурещ между войните, предлага изумителни описания на Балчик през 30-те..

публикувано на 20.10.20 в 11:26

Георги Балабанов с първа книга на английски език

„Камбаните на съвестта” е най-новата, дванадесета поред, книга на писателя от Генерал Тошево Георги Балабанов. В нея са събрани седемнадесет емоционални и идейно-тематично свързани разказа от съвременния живот на хората. Книгата е на английски език и е първата на Георги Балабанов на този език. Написана е по идея на англичаните, които живеят в нашата..

публикувано на 20.10.20 в 10:51

Италианска барокова музика в концерт от "Варненско лято"

Елегантен концерт с изящни творби на италианската барокова музика ще поднесат на 20 октомври от 19:00 в Аулата на Икономическия университет гостите от Италия Марио Карбота (флейта и пиколо), Енрико Казаца (соло цигулка и концертмайстoр) и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата е посветена на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио..

публикувано на 20.10.20 в 08:08

"Синелибри" започва във Варна на 28 октомври

Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" започва във Варна на 28 октомври с новия филм на Алехандро Аменабар „По време на войната“. Тази година изданието се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Фестивалът се финансира със съдействието на фонд..

публикувано на 19.10.20 в 10:48