Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изкачиш връх Атон или защо в планината всеки те поздравява?

| обновено на 01.01.18 в 07:40

Да изкачиш връх с надморска височина 2 033 метра от кота нула за по-малко от денонощие - това постигат варненци, които „покоряват” Атон. Групата от 15 души е от енорията на храм „Свети Атанасий”. За инициативата разказва Валерий Андонов, който написа и материал в последното издание на списание „Амвон”. След 33 години в морето, сега той продължава да  „открива” планината. Да се радва на хармонията сред природата и да търси доброто . 

Към върха тръгнахме 15 души. Изкачването беше отдавна планирано, но все нещо не се получаваше. На 30 октомври рано сутринта пътувахме с ферибота, след 3 часа слязохме на скита Агия Ана. Това беше изходната точка на нашия маршрут - 40 минути изкачване на 300 метра надморска височина.

За първи път ли се случва изкачване на връх Атон като началото е от морското равнище,  и това се прави за по-малко от 24 часа? Връх Атон е на височина 2033 метра.

Това е първото подобно изкачване от кота 0. Никога не съм изкачвал връх от морското равнище. Предварително си бяхме приготвили багажа така, че да имаме всичко, но да бъде по-леко.

С добро темпо стигнахме до параклис, където има възможност да се почине. Времето беше много приятно - слънце и добра видимост. Върхът се виждаше още от ферибота.

Снимка

Докъде се вижда от връх Атон?

Вижда се целия Халкидически полуостров, защото имаше добра видимост. Виждаха се и нашите планини, може би беше Рила...

Вие как се променихте след "покоряването" на върха?

Да съм се променил, трудно ми е да кажа на моите години -  аз съм на 60. За мен това бе по-скоро едно доказване пред самия себе си. Има и психическо и физическо пречистване, защото това изкачване е  да си "пречистиш филтрите". По пътя срещахме само "духовно" настроени като нас хора, с които общувахме ...

Може би прибавих още една "слънчева" точка към душата си...

Върховете във Вашия живот?

Изкачвал съм Мусала, Острец, Чумерна, Кръстец...

Снимка

А върхът в преносен смисъл?

Човек, който се докосва до планината, не може да не бъде личност, която търси духовното. Аз така мисля. Планината те зарежда с позитивна енергия. Срещаш и ведри хора, с които се поздравяваш. Този човек винаги е готов да ти помогне! Планината променя хората - освен свалените няколко килограма, ти се усещаш "дете на Бог"!...

Ако носиш в себе си и това духовно начало, надграждаш над него...

Първи януари за Вас?

Мисля, че може да се замислим с какво да станем по-добри!  Да се освободим от някои лоши привички и да си поставим нови задачи. Да поставим ново начало! Може да не е нещо голямо, но да променим нещо в себе си. Да прочетем нещо хубаво, да направим нещо добро за другите, да дадем топлина на хората около себе си...

На първи януари почитаме и Свети Василий Велики. Един голям светец, който е дал много на християнската наука, изградил "Град на милосърдието"...

Пожеланието на Валерий Андонов?

Поздрав към всички мои съграждани - хора, бъдете по-добри! Вярвайте в Бог, вярвайте в доброто! Помислете за нещо по-позитивно и се погрижете да станете по-добри!

Да виждам повече усмихнати хора по улиците на Варна!

Повече за пътуването към връх Атон, за срещите и природата там, за физическите и духовни изпитания - в интервюто с Валерий Андонов: 



Снимките са предоставени от Лора Бахдикян- Мариянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15