Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметка и амбиции на Морски клуб - Балчик

Класирането на яхтата “Блу Меджик” е най-сериозното постижение на Морски клуб - Балчик за 2017-а година. Най-доброто представяне за годината е четвърто място на яхта „Блу Меджик” с шкипер Никола Попов в трансатлантическа регата ARC. На тържествено общо събрание на балчишкия клуб в края на годината той бе удостоен с почетна грамота за плаванията си през 2017 година. Пред членовете на организацията и малките ветроходци Попов заяви готовност да предаде уменията и знанията си, натрупани в океанските премеждия.
„Това е постижение на целия екипаж от Морски клуб – Балчик  и на всички ветроходци, които са в клуба. Наистина направихме едно забележително постижение в регатата ARC, прекосихме Атлантика само на платна в дивизия рейсър, която е без мотор. За първи път участвахме, никой от екипажа нямаше опит в океанското плаване. Наученото можем да предадем на всеки следващ. Ако го правим втори път, ще се представим по-добре. Иска се опит и познаване на ветрове, метеорология, курса и т.н.“, сподели яхтсменът.
Другото сериозно постижение, което той отбеляза, е представянето в океанската офшорна регата RORC Карибиан. В изминаването на 600 мили сред 11 острова на Карибите „Блу меджик“ се е състезавала със световни лодки.
Поводът за тържественото събрание бе 10-годишнината от възобновяване дейността на организацията.
Треньорът Алекс Славчев определи 2017 година като много успешна за състезателите в Морски клуб – Балчик.
„Участвахме в 11 състезания за швертботи, на които спечелихме 24 отличия. Първо място на републиканско първенство в клас „Кадет“, второ място в клас „Лазер Радиал“, трето място на международното състезание „Европа Къп“, което е постижение не само за нашия морски клуб, но и за цяла България“, отчете Славчев.
От възстановяването на клуба, 2017-а е годината с най-много състезания за децата, отбеляза треньорът.
Всички, участващи в представителните отбори, получиха награди за добрите резултати.
Дейността на Морски клуб – Балчик ще се разшири още в първия месец от Новата година. Председателят на Морски клуб – Балчик Стоян Георгиев заяви, че клубът има желание да отвори врати към гражданите и да предложи ветроходство и гребане за здраве, напълно безплатно.
Снимка

„Както има хора, които обичат да карат велосипед или да ходят на фитнес, ние искаме да предложим в нашия град нова форма на спорт за здраве– гребане в лодка модел „Ял-6“, което означава, че могат да гребат шестима души, седмият е кормчия. Желаещите да спортуват може и да са съвсем начинаещи. Екипировката трябва да е топла, като за планина – гащеризон, яке, шапка, непромокаеми обувки. Ние осигуряваме спасителните жилетки“, обясни Георгиев. При лошо време ще се води теоретичната подготовка, а в хубавите слънчеви уикенди – практическата част. При засилен интерес ще бъде направен график, за да могат повече граждани да упражняват този прекрасен спорт, и то напълно безплатно. Това е възможно благодарение на всички спонсори. Морският клуб е признателен на редовните си дарители – кооперациите „Черно море“, в Соколово и в Гурково, и не на последно място на Община Балчик за добрата субсидия всяка година, и на много други спомосъществователи.
Амбициите през 2018
През 2017 се постигна успех, който Морски клуб –  Балчик досега не е постигал, а и други клубове в страната не са.
Надяваме се на достойно участие на регата „Трети март“ във Варна, в която традиционно участваме с три екипажа в клас „Ял-6“, каза Георгиев.
През март 2018 г. предстои участие на представителните оптимисти на регата в Бодрум, Турция. Тя ще послужи за опресняване на подготовката преди нашето първенство. „Това е една много голяма регата – повече от 300 лодки от над 30 държави. Нашите деца ще могат да премерят сили с лидерите в този спорт. Ветроходството в нашата държава за съжаление е малко подценявано и не е добре мотивирано. Но с нашите действия и амбиции се надяваме да се приближим до желаните успехи. Надяваме се на класирания“, направи заявка за сериозно представяне председателят на балчишкия морски клуб.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделя ще е горещо, възможни са превалявания и градушки

През нощта ще е предимно ясно, а утре до обяд слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно във вътрешността ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от изток и югоизток. Минимални температури между 20° и 25°, преобладаващи..

публикувано на 20.07.24 в 16:37

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации.  Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54

32 градуса по обед във Варна

Варна е най-топлата точка край морето в съботния ден. Това показват данните на синоптиците, подадени от метеостанциите по места. В 12 часа в морската столица са измерени 32 градуса, в Бургас, Ахтопол и носовете Калиакра и Емине 30 градуса, 29 в Шабла. Най-топло във вътрешността на Източна България е в Русе и Карнобат, където са регистрирани 34 градуса,..

публикувано на 20.07.24 в 12:45

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Пламен Китипов по време на протеста на живеещите там..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46