Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умните градове

БНР Новини
Какво бъдеще очаква градовете?
Снимка: Pexels

Според анализи на ООН до 2050 година около 70% от земното население ще живее в градове. Единствената възможност човечеството да се справи с предизвикателствата на урбанизацията според повечето специалисти е своеобразно „поумняване“ на градските системи и техните жители с помощта на високите технологии, адекватната мобилна „мека“ инфраструктура и интегрираните системи за управление.
За тенденциите в съвременното интелигентно градоустройство, за авангардното дигитализиране в името на устойчивото развитие и 3D моделирането в архитектурното проектиране, с чиято помощ се търси решение на презаселването и отдалечаването на човека от природата разговаряме с арх. Константин Доганов. Архитектът разказва и за своя футуристичен проект „Сграда-град на бъдещето“, награден от Камарата на архитектите в България.  
 „Златното сечение“: изпълнителният директор на Института за сгради с нулево потребление на енергия арх. Димитър Паскалев за т. нар. „фасаден инженеринг чрез стъклопакети с циркулиращ воден поток“ и първия пилотен проект на Института у нас, който ще бъде реализиран тази година в павилион в двора на БАН.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!