Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космос – загадката за деца и възрастни

БНР Новини
Петя Николова и Радостина Аврамова
Снимка: личен архив

Какво представлява космосът? Какви тайни крие той и какво място заемаме ние в него? Ако напишете „космически предизвикателства“ в Google, бързо ще намерите отговора на тези други любопитни въпроси. Източникът на информация е първата у нас образователна програма на тема космос – Космически предизвикателства. Тази програма цели да събуди изследователя, който дреме дълбоко в нас, като го предизвика да разкрие загадките на космоса. Предизвикателствата са насочени към малки и големи и успешно развиват проектното обучение като метод за преподаване.
При възрастните обучението може да премине чрез физически курс, който включва лекции, разделени в тематични модули: космическо инженерство, космически системи и технологии, изкуствен интелект и роботика, космическа медицина и неврология, нанотехнологии, астрономия и астрофизика, както и развитие на технологично предприемачество. Всеки един от модулите включва работни упражнения, практики и специфични екипни проекти. Тъй като живеем в ерата на технологиите, освен чрез практически упражнения, обучението може да премине и чрез спейспорт – онлайн платформа за безплатно космическо образование, съдържаща над 120 часа презентации и видео уроци. Най-голямата платформа от този тип в Европа.
СнимкаКосмическите предизвикателства за деца не са по-малко интригуващи. Те включват любопитни мисии и загадки, които целят да развият креативното мислене и техническите познания на малките изследователи. За целта екипът на програмата е подготвил и адаптирана литература с научни факти на разбирам за децата, а и не само, език. Именно чрез тези мисии подрастващите могат да разберат кои всъщност са астронавтите и защо скафандрите им са бели. А ако и вие искате да научите повече за космоса и неговите тайни, чуйте в звуковия файл какво ни разказаха Петя Николова и Радостина Аврамова във „Време и половина“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!