Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утвърждават проект за укрепване на стената на яз. "Бели Искър" до края на февруари

Язовир „Бели Искър”
Снимка: Архив

До края на февруари Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще свика технически еспертен съвет, който да утвърди проект за укрепване на стената на язовир "Бели Искър", обяви пред Радио София зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

Предстои и сключване на тристранно споразумение между Областната управа на София-област, Столичната община и МРРБ, на базата на което да се извършат техническите действия, а финансирането ще бъде от държавния бюджет, допълни зам.-регионалния министър Малина Крумова.

Малина Крумова увери, че стената на яз. "Бели Искър" е в техническа изправност, целта е повишаване на сеизмичната й устойчивост.

МРРБ публикува в края на януари за обществено обсъждане изцяло нов Закон за ВиК, който да обедини нормативната уредба в отрасъла. Проектът предвижда защитата на уязвимите потребители - една от мерките е държавата да поема плащането на минимално потребление  - 1,5 куб. м на месец.

Агенцията за социално подпомагане ще предоставя информация за хората, които подлежат на това подпомагане, поясни Малина Крумова. Освен това се предвижда монтажът на водомер в полза на социално слабите да се извършва от ВиК оператора, а разходите да му се възстановяват от държавния бюджет. Прогнозата относно финансовия ресурс, който ще трябва да отдели държавата, за да изпълни това социално подпомагане, е за около 30-40 млн. лв. на година, като ние очакваме, че това ще бъде с намаляващ процент, коментира Крумова.

Тя още веднъж увери, че т. нар. такса "солидарност" в цената на водата, предвидена в Стратегията за развитие на водния сектор, с цел формиране на национален фонд, който да осигурява средства за подпомагане на операторите със затруднения, не означава, че крайната цена на потребителите ще бъде повишена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!