Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запознайте се със семейство Стоянови

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

Семейство Стоянови са въображаемите герои във въображаемия архив на един фотограф - Тихомир Стоянов. Под името „Семейство Стоянови” фотографът създава един събирателен образ на социалистическото семейство, защото Тихомир Стоянов работи чрез т.нар. „намерена фотография” - жанр, който май не е никак популярен у нас, но пък ни позволява да видим много истории.
Тихомир Стоянов дълги години събира тези снимки, правени от други хора - купува ги из битаците, понякога му ги подаряват, понякога ги намира по пазарите в кашоните с изоставени ленти. А на тези стари фотографии са уловени семейни тържества, почивки на море, походи в планината, каране на ски, риболов, разходки, посрещане на рождени дни, купуване на кола - тук има всичко. И радост, и всекидневие.
Откриването на изложбата „Семейство Стоянови” ще бъде тази сряда - 8 февруари, от 19.00 часа в галерия „Синтезис” в София. В една от залите ще може да се види и всекидневието на фамилията - с типичния за социализма интериор, допълнен с оригинални портрети. А до 5 март всеки може да види експозицията и да провери дали ще се разпознае в намерените кадри
А в следващите минути Тихомир Стоянов ще ни каже как колекционерството се превръща в изкуство и дали семейство Стоянови е едно щастливо семейство.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!