Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти призовават за засилен контрол на детската храна

Снимка: pixabay.com

Здравословното хранене на децата и контролът върху маркектинга на хранителните продукти обсъждат наши и европейски експерти на конференция в рамките на Председателството на България на Съвета на ЕС. Форумът е под надслов "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата" и акцентира върху хранене на децата в училище и детските градини.

Експерти от държавите-членки в областта на здравеопазването и земеделието обсъждат активни политики за справяне с ръста на хроничните заболявания и затлъстяването при децата. Сред основните фактори за тях е нездравословното хранене. Проблемът има и икономически аспект, тъй като за лечението на хората с хронични заболявания се изразходват 70 процента от средствата за здраве, посочи Джон Райън от Главна дирекция "Здравеопазване” на ЕК.

По време на малтийското председателство, което току що завърши, разработихме указания за обществените поръчки, които касаят доставката на храни за училищно хранене. Това са храни с ниско съдържание на захар, на мазнини и сол. Това е много важно, защото пазарът на ниво Европейски съюз за училищна храна се оценява на 7 милиарда евро годишно. Така че всички държави могат да се обединят и да направят обща поръчка, за да купят висококачетвени храни за училищата, посочва Райън.

Така, според Джон Райън, ще бъде отправен сигнал и към производителите за това, че освен цената, качеството също е критерий за избор.

В сектора "Земеделие и храни" приоритет е недопускането на вредни за здравето суровини да се влагат в хранителни продукти, отбеляза зам.- министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

20 млн. лева се изразходват годишно за схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Димитров отбеляза, че новият Закон за храните вече е в Народното събрание и в него са отразени европейските норми.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева посочи, че министерството регламентира храненето при децата в различните възрастови групи, каза Начева.  

Във фокуса на днешната дискусия са и промените в евродирективата за аудио-визуалните медийни услуги, посочи Джон Райън.

"Обсъждането е в контекста на промяна на аудиовизуалните услуги - интернет, радио и телевизия. Важно е в контекста на тези медии уязвимото население да бъде защитено. От Европейската комисия предложихме да има специални правила в маркетинга и рекламата на храни с високо съдържание на захар, сол и мазнини, и това да се вижда от младото поколение. Това се отнася и за алкохола. EK предлага това да са доброволни мерки, но ще подчертаем важността да се контролира маркетингът на определени продукти сред децата, за да се борим със затлъстяването сред тях", коментира Райън.

Омбудсманът Мая Манолова призова и за финансиране на изследвания, които да показват влиянието на комбинацията от различни добавки в храните върху човешкия организъм или така наречените Е-та.

Манолова разказа за безплатното мобилно приложение, което показва точното съдържанието на дадена храна, след като се сканира етикета. Приложението е разработено от ученици от Смолян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!