Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Призванието да бъдеш зъболекар

Десислав Добрев
Снимка: Радио Варна

Отбелязваме Международния ден на стоматолога /денталния лекар/. Професионалният празник е в чест на александрийската светица Аполония.

Не е задължително да си потомък на зъболекари, за да се захванеш с тази професия, смята Десислав Добрев - шестокурсник във Факултета по дентална медицина във Варна. Бъдещият стоматолог е активен в множество прояви, свързани с превенцията за здрави зъби. Под формата на игра, той и неговите колеги от Асоциацията на студентите по дентална медицина, показват на малчуганите как да предпазват зъбките си и какво да правят, за да имат красива усмивка. Десислав е носител на Годишните поименни отличия за студенти в област „Здравеопазване и спорт” за 2017г., инициатор на идеята за най-голямо "живо" ДНК, което подобри рекорда на Гинес за най-голяма жива верига на 23.04.2016г. За призванието да бъдеш зъболекар днес, разказва Десислав Добрев:


Как избрахте стоматологията?

Още от ранна детска възраст ми хареса тази професия и реших, че ще стана зъболекар. Днес си мисля, че не съм сбъркал. Това е комбинация между умения, ум, визия. По този начин човек може да изразява себе си и същевременно да осигури един добър доход за себе си и семейството си.

Помните ли първото си влизане в стоматологичен кабинет като дете?

Определено помня и именно тази първа среща ме накара да избера професията си днес.

Един зъболекар може да спечели пациентите си само с отношение.

Абсолютно, така е! Психологията е нещо, което е част от лечението на пациентите. Така че, ние сме не само лечители, но и психолози - налага се да си имаме взаимно доверие. Хубаво е когато оставиш добро отношение у своите пациенти, а те от своя страна се доверяват нееднократно.

Това е една най-трудните професии, защо да бъде избрана?

Аз не мога да кажа защо да бъде избрана. Но мога да кажа, че хората, които изберат стоматологията за своя професия, могат да намерят удовлетворние първо като инженери, второ като лекари и трето като творци. Крайният резултат ще е добър - ще радва и пациента, и практикуващия.

Зъболекарите знаят ли вицове за зъболекари?

Ха-ха-ха, разбира се...

ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

обновено на 27.10.20 в 15:12

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 25.10.20 в 11:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50