Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призванието да бъдеш зъболекар

Десислав Добрев
Снимка: Радио Варна

Отбелязваме Международния ден на стоматолога /денталния лекар/. Професионалният празник е в чест на александрийската светица Аполония.

Не е задължително да си потомък на зъболекари, за да се захванеш с тази професия, смята Десислав Добрев - шестокурсник във Факултета по дентална медицина във Варна. Бъдещият стоматолог е активен в множество прояви, свързани с превенцията за здрави зъби. Под формата на игра, той и неговите колеги от Асоциацията на студентите по дентална медицина, показват на малчуганите как да предпазват зъбките си и какво да правят, за да имат красива усмивка. Десислав е носител на Годишните поименни отличия за студенти в област „Здравеопазване и спорт” за 2017г., инициатор на идеята за най-голямо "живо" ДНК, което подобри рекорда на Гинес за най-голяма жива верига на 23.04.2016г. За призванието да бъдеш зъболекар днес, разказва Десислав Добрев:






Как избрахте стоматологията?

Още от ранна детска възраст ми хареса тази професия и реших, че ще стана зъболекар. Днес си мисля, че не съм сбъркал. Това е комбинация между умения, ум, визия. По този начин човек може да изразява себе си и същевременно да осигури един добър доход за себе си и семейството си.

Помните ли първото си влизане в стоматологичен кабинет като дете?

Определено помня и именно тази първа среща ме накара да избера професията си днес.

Един зъболекар може да спечели пациентите си само с отношение.

Абсолютно, така е! Психологията е нещо, което е част от лечението на пациентите. Така че, ние сме не само лечители, но и психолози - налага се да си имаме взаимно доверие. Хубаво е когато оставиш добро отношение у своите пациенти, а те от своя страна се доверяват нееднократно.

Това е една най-трудните професии, защо да бъде избрана?

Аз не мога да кажа защо да бъде избрана. Но мога да кажа, че хората, които изберат стоматологията за своя професия, могат да намерят удовлетворние първо като инженери, второ като лекари и трето като творци. Крайният резултат ще е добър - ще радва и пациента, и практикуващия.

Зъболекарите знаят ли вицове за зъболекари?

Ха-ха-ха, разбира се...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07