Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От Добруджа до Тракия с Катя Грекова, Елена Беделева и Ивелина Савова

| обновено на 27.02.18 в 12:41
Катя Грекова, Елена Беделева, Ивелина Савова

Сред най-новите записи на Оркестъра за народна музика на БНР са песни на Катя Грекова, Ивелина Савова и Елена Беделева. Първите две познавате като солистки на ПФА "Добруджа", също и от Формация "Умай", а името на Елена Беделева свързваме най-често с Българка джуниър квартет. 

През 2017 г. трите певици влязоха в прословутото Първо студио на БНР, за да направят своите дебютни солови записи с радиооркестъра под диригентството на Димитър Христов. Добруджанските песни на Катя Грекова, както и дуетът с Ивелина Савова, са аранжирани от Костадин Бураджиев, соловата песен на Ивелина Савова - също, а по песните на Елена Беделева е работил Марек Дяков
Новите записи може да чуете в звуковите файлове, както и разговор с Катя Грекова и Елена Беделева от гостуването им в предаването "Съботна трапеза". 

Катя Грекова и Ивелина СавоваКатя Грекова: Това е една от най-големите ми гордости. Не всеки има възможност да записва с Оркестъра за народна музика на БНР. В този оркестър е събран елитът. Звученето им е безупречно. За мое щастие и друг път съм имала възможност да работя с тях, винаги съм им се възхищавала. Те ти дават спокойствие, особено Митко, който със самото си присъствие те кара да запазиш самообладание. 

Песента "Карала'й Донка стадото" е стара песен, записвала съм я на терен от баба от с. Овчарово. Жената много добре  я изпълняваше и нямаше какво да "преправям". А втората песен "Либе ле" е от "новите добруджански песни" (смее се), защото аз измислих музиката. Споделих на Ивето (Ивелина Савова), че имам някакви ноти в главата, а знам, че тя пише текстове ѝ и се получават много добре, и след няколко дни тя ми донесе текста. А за дуета ни - "Запели са, запели" - ние сме  колежки в ПФА "Добруджа, от там станахме и приятелки. За нея мога да кажа само хубави неща - с нея се работи лесно, гласът ѝ е мек, гали ухото. Спряхме се на тази песен, защото първо е много мелодична, а и когато се чухме в работен процес как я изпълняваме, от раз решихме, че това е нашата песен. 

Елена БеделеваЕлена Беделева: Невероятни професионалисти, много леко се работи с тях. Аз мислих, че ще имам някои притеснения в самия работен процес, но всичко мина много леко и приключихме бързо. За съжаление вече на много малко места има оркестри от този тип. Съвсем друго усещане носи. Сватбарската музика и изобщо музиката, която правят оркестри, включително и Оркестър "Орион", в който аз пея, е нещо съвсем различно. Коренно различно. Тази емоция, която усещаш, когато чуваш само народни инструменти, е друга вселена. 

Песните, които записах, са типични за района, от който съм. "Завило се, Бейне ле, вито хорце" е коледарска. Тя е спомен от моя баща и брат ми, който като юноша коледуваше. Знам я от дете, както и много други коледарски песни. Ще ви издам в аванс, че някои от тези коледарски песни Димитър Христов ще аранжира за "Българка джуниър квартет". А бавната песен "Ходила Янка, шетала" ми е подарък от майката на моята колежка Христина Анастасова - леля Мария, за което много ѝ благодаря. Хубава песен е. Хороводната "Кехая вика из село" е спомен от баща ми, чувала съм да я пее. А той от къде я знае - може само да гадаем. "Мъри, Марийко, любе ле" я знам от ученичка, от Музикалното училище в Котел. Там имахме задача да създадем варианти на базата на автентични песни, та това е спомен от ученическото ми творчество, така да се каже.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06