Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Знаете ли историята на песента "Даньова мама"?

| обновено на 15.03.18 в 12:25
Мария Балтаджиева
Снимка: Личен архив

Едва ли има българин, който да не е чувал поне заглавието на тази песен. По стечение на различни обстоятелства обаче, широката публика не познава автора ѝ. Да, точно така, тази народна песен си има конкретен автор. При това незабравим остава споменът на всеки, който е слушал емоционалното изпълнение на певицата, чието сърце и голям глас разказваше тази история. Създател на песента е народната певица Мария Балтаджиева /1936-2012/.  Записва я в Българското национално радио на 18 май 1993 г. "Даньова мама" беше нейната радост и болка в живота.

Една любопитна подробност около създаването на песента научиха слушателите на предаването "Съботна трапеза" на 3 февруари - навръх рождения ден на певицата, а ако беше сред нас, тя трябваше да навърши 82 години. 

"...кандисах, мама, сандисах,
юнашки глави да крия
и остри саби да трия..."

От тези редове тръгва историята на "Даньова мама", създадена и изпълнена по неповторим начин от Мария Балтаджиева. Тези силни думи певицата чува от Йорданка Илиева - майка на дългогодишната ѝ приятелка Мария Коцева. 

С Мария Балтаджиева се запознахме през 1976 г. на концерт в Разград. Няколко години по-късно, през 1981 г., тя заедно със сестра си Зоя пя на сватбата на моята дъщеря. На събитието присъстваха и родителите ми, които през 1966 г. бяха заминали за Америка. Мария беше отседнала у дома. Тогава се запозна с родителите ми, които бяха изключително впечатлени от песните ѝ, по-специално от бавните песни, които изпълнява. И въпреки че за първи път се виждаха, те я приеха много присърце. Тогава майка ми ѝ каза тези три реда "кандисах, мама, сандисах, кървави ризи да пера, юнашки саби да трия...". Затова и по-късно, когато Мария създаде песента, тя избра да започне историята с думите "Даньова мама думаше..", тъй като майка ми се казваше - Йорданка Илиева. И оттам нататък тя създаде останалите куплети и измисли мелодията. Сътвори песента с много дълбоко чувство на отговорност. За мен Мария Балтаджиева е най-добрият изпълнител на бавните народни песни и най-добрата душа, разказва Мария Коцева.

Мария БалтаджиеваВъв фонда на Радио Варна се пазят няколко интервюта с Мария Балтаджиева, в които тя също споменава Йорданка Илиева - жената, която и разказва историята за майката със седемте хайдушки чеда. 

"Една моя много голяма почитателка - леля Дани, която живее в Америка, но вече не е между нас, тя ми разказа за нейна пра-прабаба или някаква родственица, че е имала седем сина, които са станали хайдути. Майката с нетърпение ги е очаквала да им направи сватбите, но уви... те не са се завърнали. Тя ми разказа тази история и ме помоли да я претворя в песен, като запазя цялата гама от лиризъм и драматизъм. И действително доста време мислих върху това, което тя ми разказа, докато се получи "Даньова мама". (...) Не ми е трудно да кажа, че създаването на песни ми е дадено от Бога. Имам дарование да правя и текст, и музика. Аз не съм многообхватна певица, която да има богат репертоар. Но аз се гордея с песните, които съм създала и ще оставя след мен., разказва Мария Балтаджиева в интервю от 2001 г. 

Мария БалтаджиеваДаньова мама думаше: 
- Даньо ле, синко, Даньо ле,
кандисах, мама, сандисах
от бащините ядове,
от бащините кахъри.
Кандисах, мама, сандисах, 
юнашки глави да крия
и остри саби да трия.
Когато бяхте в люлка
баща ви мене остави,
хайдутин, мама, той стана,
пък аз - с дребни дечица. 

Седем съм люлки люляла,
много съм нощи не спала, 
много съм сълзи проляла, 
че вази, мама, да отгледам, 
на вази да се порадвам. 
Кърмих ви, мама, откърмих, 
когат' ви майка отгледах
и вий Балкана хванахте.
И вий хайдути станахте, 
и мене сама оставихте. 

Елате, мама, елате,
сватбите да ви направя,
на снахи да се порадвам.
На снахи да се нагледам
и дребни внуци да отгледам.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06