Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната карта за София област е предадена на МЗ със 100 болнични легла повече

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР
С близо 100 повече легла за болнично лечение и рехабилитация предвижда новата здравна карта на София област, изготвена от Областен консултативен съвет по здравеопазване. Документът е предаден на здравното министерство, за да стане част от Национална здравна карта, след като документът, изготвен през 2016 година беше отхвърлен от съда.
Чрез картата се определят и планират потребностите на населението от извънболнична и болнична медицинска помощ, на база на които трябва да се  планира ефективното използване на ресурсите.

За разработването на областните и след това Националната здравна карта се използват показатели за осигуреност с медицински специалисти и болнични ресурси, методи за диагностика и лечение. Картата очертава необходимостта на населението от доболничната, болничната и денталната помощ, обясни пред Радио София зам.-председателят на съвета и директор на РЗИ София област д-р Александър Златанов. Според официалните данни в областта живеят 234 185 души, през 2016 година са били 238 061.

Общият броят на одобрените от областния съвет по здравеопазване ефективни болнични легла в лечебните заведения е 1714 в сравнение с 1624, колкото бяха включени картата през 2016 година. В бройката влизат болничните легла за интензивно, хирургично, продължително лечение и рехабилитация.

Д-р Златанов обясни, че във всички населени места има достатъчен брой общопрактикуващи лекари, някои от най-малките села се посещават от лекар по график.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия