Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автори на книги кандидатсттват за финансова помощ от Община Добрич

До 31 август авторите на книги за Добрич и Добруджа имат възможност да кандидатстват за финансово подпомагане със средства от бюджета на общината. Срокът е  определен с решение на постоянната комисия „Култура, вероизповедания и етнически въпроси” към Общинския съвет, съобщиха от местната управа. Според правилата за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението, право на финансиране имат проекти, свързани с историята и развитието на Добруджа. Експертна комисия, съставена от творци и специалисти от местните културни институти, ще определи в края на октомври кои проектни предложения ще получат финансова помощ. През 2017 г. бяха подкрепени 12 книги, за чието издаване бяха осигурени 10 000 лева. Сред заглавията, получили финансиране, са „Българската памет за Йордан Йовков” на Регионалния исторически музей, „Войните между Русия и Турция на територията на Добруджа” от краеведа Георги Казанджиев, „Моята Добруджа” на композитора Петър Крумов”, стихосбирката „Репетиция за живот” на Ема Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 07:01 ч. местно време на 76 км югозападно от Палайохора, Гърция. Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) съобщи за сеизмичното явление малко след настъпването му...

публикувано на 21.07.24 в 09:18
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

обновено на 21.07.24 в 09:14

Сривът на Microsoft/CrowdStrike разкри опасността от монополите

Глобален срив в информационните технологии предизвика хаос в петък, като преустанови полетите и наруши работата на всички институции - от болници до правителствени агенции. Над целия хаос висеше един въпрос: как една дефектна актуализация на софтуера на Microsoft Windows е довела до спиране на работата на големи части от обществото?..

публикувано на 21.07.24 в 09:11

И днес е обявен жълт код за високи температури, следобед ще превали, но във вътрешността на страната

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология за области предимно в южната и югоизточната част на страната. За Северна и Северозападна България кодът е за гръмотевична дейност, очакват се превалявания (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес от запад на изток през страната ще преминава студен..

публикувано на 21.07.24 в 09:05

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации.  Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54