Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовеста Филипова: Сватбената фотография е 90% психология

"Фотографията за мен е не просто професия, тя е моят начин на живот. Ако като дете, някой ми беше казал, че с фотоапарата може да се рисува, щях да снимам от тригодишна.", казва младата и талантлива варненска фотографка, с нестандартен, много цветен и интригуващ поглед към кадрите - Благовеста Филипова. 

Според нея „сватбената фотография е като фото журналистика в кино стил”.

Още за връзката й с фотоапарата и с клиентите, чуйте от интервюто в прикачения звуков файл:- Как да направим правилния избор на фотограф, който да запечата важно събитие за живота ни?

- Когато избираш сватбен фотограф, ти избираш не само снимка, а и личност, защото всеки един фотограф оставя част от себе си в своята работа. Разглеждайки снимките на някого, трябва да препознаеш себе си и да почувстваш нещо от тези снимки.

Снимка- От колко години се занимавате с фотография?

- От 5-6 години вече.

- А как се роди любовта Ви към обектива?

- Любовта ми към изкуството е още от дете. Не успях да стана художник, каквато ми беше мечтата. Във времето, когато се сдобих с фотоапарат, изпратих тази любов от рисуването към фотографията и започнах да рисувам със светлината.

- Имате интересен подход при снимането - правите по-екстравагантна сватбена фотография с цветни техники... Разкажете ни за "Trash the dress".

Снимка- "Trash the dress" сесията ми я поставиха като име булките. Търсих нещо различно, цветно, зареждащо с настроение и попаднах на т.н. холи прахове. Това са индийски прахове, с които се правят фестивали, отразяващи новото начало, а това кореспондира със сватбата. На практика правим бой с цветни топки между младоженците и тоалетите им стават шарени в крещящи цветове. Всичко се пере, а и тази фотосесия се прави след сватбата, в друг ден.

- Като сватбен фотограф какъв съвет бихте дали на младоженците за да се отпуснат и да изглеждат максимално естествено пред обектива Ви?

- Съветът ми е да почувстват на първо място фотографа и да свалят бариерата пред него. Една предсватбена фотография дава уникални възможности, защото знаеш вече фотографът какво иска от теб и ти какво трябва да му дадеш, за да имаш уау снимки. Сватбената фотография е 90 % психология. Това е изкуство, което трябва да носиш в себе си.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 28.05.24 в 15:23

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25