Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов: На върха си по-близо до Бог

| обновено на 02.10.18 в 12:56

Атанас Скатов е на 40 години. От Сливен. Намира спокойствието в планината. Вярва в силата на човешките възможности.

Той е първият веган в света,  изкачил най-високата точка на земята:  Еверест. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на земята без консумация на животинска храна.

Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и в  световния алпинизъм. До 2010 година никога не е катерил планински върхове, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм, е първият българин изкачил 7 континентални първенци ((най- високите върхове на седемте континента на планетата) за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първият българин, участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите. Покорява два осемхилядника в алпийски стил само за седмица. През май тази година Скатов изкачи поредния осемхилядник -  Чо Ою, 8 201 м.,  намиращ се в Тибет, Китай, без кислород и шерпи.

- Как решихте да се занимавате с алпинизъм?

- Бях на 34 години, не с алпинизъм, със спорт реших да се занимавам. Първо започнах с планински разходки. Постепенно започнах да се катеря, да карам колело и започнах да ходя по-високо и по-високо.

- И така до високото - на 8 хиляди метра и повече?

- Е, най-високо е Еверест. Два пъти съм го качвал.

- А защо два пъти, един път не е ли достатъчно, или е различно?

- Беше по различни причини. Първия път го качих заедно със седемте континентални първенци от Тибет по северния ръб. А миналата година го качих по южния ръб.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на журито на Националния литературен конкурс

Младата писателка Ния Вълнова за "Пръстите на краката" и хората

Ния Вълнова е на 19 години, ученичка е в Първа езикова гимназия във Варна. Тя спечели п ървото място за проза на 25 - ия Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“ с разказа „Пръстите на краката“. „Това е един много особен разказ, в който с измамно прости думи, с имитация на детски поглед, но всъщност доста по-вещ, със смели находки, които не са..

обновено на 23.05.22 в 12:19

Теди Кацарова: "Един за друг" ще е следващата моя нова песен

Теди Кацарова е редовен гост в предаването на Доно Цветков "Може би ДА", особено когато има участие във Варна, с усмивка и позитивизъм зарежда всички. И днес спази тази отколешна традиция. И посети първо студио на Радио Варна. "Имам ли теб, аз имам крила" звучи често като поздрав по време на сватбите, които през последните две години ту се..

публикувано на 22.05.22 в 13:26

Режисьорът Свилен Славов: В България се обръща все повече внимание на късометражното кино

Тази събота от 19.00 часа в младежкото алтернативно пространство за култура „РеБонкърс“ е премиерната за Варна прожекция на късометражния филм „Муза“ на младия режисьор Свилен Славов. Той е на 27 години, роден е във Варна, учил е в Англия, а от няколко години живее и работи в София. Въпреки, че лентата вече беше представена в други големи..

публикувано на 20.05.22 в 12:29

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

обновено на 19.05.22 в 10:53

Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS): "Всеки ден трябва да сме благодарни, че имаме още един ден живот"

Интервю с Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS) Той е роден като Paul Christensen. Но е по-познат като Ronnie Atkins, вокалист на датската хеви метъл банда PRETTY MAIDS. През миналата и през тази година Ronnie Atkins издава два солови албума. Новият „Make It Count” е поводът певецът да даде специално интервю за „От другата страна”. Интервюто с Ronnie Atkins..

публикувано на 19.05.22 в 10:51

Александър Ангелов: Празнината между изучаваните предмети и истинските житейски ситуации е голяма

Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който от над 10 години работи активно в областта на образователната трансформация и внедряването на технологиите в учебния процес. Именно дигитализацията в образованието беше сред акцентите в поредната среща на образователната общност във Варна. На нея беше представен и проект..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT): "Феновете са най-важни"

Интервю с Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT) 2013 година Dan McCafferty се раздели с NAZARETH. Гърлото на групата от нейното създаване повече нямаше да пее в нейни албуми и да прави концерти като неин фронтмен. По-късно на неговото място застъпи Linton Osborne, но той се задържа има-няма година. И докато феновете се чудеха, кой все пак..

публикувано на 17.05.22 в 17:10