Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов: На върха си по-близо до Бог

| обновено на 02.10.18 в 12:56

Атанас Скатов е на 40 години. От Сливен. Намира спокойствието в планината. Вярва в силата на човешките възможности.

Той е първият веган в света,  изкачил най-високата точка на земята:  Еверест. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на земята без консумация на животинска храна.

Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и в  световния алпинизъм. До 2010 година никога не е катерил планински върхове, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм, е първият българин изкачил 7 континентални първенци ((най- високите върхове на седемте континента на планетата) за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първият българин, участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите. Покорява два осемхилядника в алпийски стил само за седмица. През май тази година Скатов изкачи поредния осемхилядник -  Чо Ою, 8 201 м.,  намиращ се в Тибет, Китай, без кислород и шерпи.

- Как решихте да се занимавате с алпинизъм?

- Бях на 34 години, не с алпинизъм, със спорт реших да се занимавам. Първо започнах с планински разходки. Постепенно започнах да се катеря, да карам колело и започнах да ходя по-високо и по-високо.

- И така до високото - на 8 хиляди метра и повече?

- Е, най-високо е Еверест. Два пъти съм го качвал.

- А защо два пъти, един път не е ли достатъчно, или е различно?

- Беше по различни причини. Първия път го качих заедно със седемте континентални първенци от Тибет по северния ръб. А миналата година го качих по южния ръб.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 21-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си.  Още от 8-годишен Красимир..

публикувано на 24.02.21 в 08:45

Захари Карабашлиев: Свободни сме, ала не сме го знаели

На 8 февруари излезе новият роман на Захари Карабашлиев - „Опашката“, който е социално-политическа сатира, провокирана от протестите като форма на желанието за промяна.  Това е увлекателна и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, в която събитията ескалират в неразрешим конфликт и жестока (но сякаш..

обновено на 23.02.21 в 15:46

2020 година с по-малко пари за археология, но с повече разкопки във Варна

"Получи се така, че през миналата година бяха финансирани по-малко обекти и концентрирахме усилията си в Архитектурния и археологически резерват на територията на Античния Одесос", разказва Мария Манолова, завеждащ отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Варна. По думите й строителството там е продължило независимо от пандемията, а това..

публикувано на 22.02.21 в 12:02
Георги Андреев

Потенциалът на НФА „Филип Кутев“ в среща с „гейм индустрията“ – една от идеите на новия директор Георги Андреев

Време за четене: 14 мин. През 2021-а Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще отблежи своята 70-а годишнина. Празничничната година е белязана освен от несигурността на обстановката, свързана с пандемията от корона вирус, но и от смяната на най-главния ръководен пост. Н овият директор на Ансамбъла е композиторът и диригент..

обновено на 21.02.21 в 20:49
Велин Жеков

Велин Жеков, РИК: Във Варна ще има около 360 машини за гласуване за 407 избирателни секции

Ако има до петстотин гласоподаватели в избирателна секция, членовете в избирателните комисии ще бъдат до седем души. При над петстотин избиратели, членовете на СИК-овете ще бъдат 9 души. Това каза за предаването „Позиция” на Радио Варна председателят на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков. Относно новия момент с подвижните избирателни..

публикувано на 20.02.21 в 14:50