Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов: На върха си по-близо до Бог

| обновено на 02.10.18 в 12:56

Атанас Скатов е на 40 години. От Сливен. Намира спокойствието в планината. Вярва в силата на човешките възможности.

Той е първият веган в света,  изкачил най-високата точка на земята:  Еверест. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на земята без консумация на животинска храна.

Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и в  световния алпинизъм. До 2010 година никога не е катерил планински върхове, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм, е първият българин изкачил 7 континентални първенци ((най- високите върхове на седемте континента на планетата) за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първият българин, участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите. Покорява два осемхилядника в алпийски стил само за седмица. През май тази година Скатов изкачи поредния осемхилядник -  Чо Ою, 8 201 м.,  намиращ се в Тибет, Китай, без кислород и шерпи.

- Как решихте да се занимавате с алпинизъм?

- Бях на 34 години, не с алпинизъм, със спорт реших да се занимавам. Първо започнах с планински разходки. Постепенно започнах да се катеря, да карам колело и започнах да ходя по-високо и по-високо.

- И така до високото - на 8 хиляди метра и повече?

- Е, най-високо е Еверест. Два пъти съм го качвал.

- А защо два пъти, един път не е ли достатъчно, или е различно?

- Беше по различни причини. Първия път го качих заедно със седемте континентални първенци от Тибет по северния ръб. А миналата година го качих по южния ръб.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05