Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврейската Пасха, Тайната вечеря и календарите

БНР Новини
Фрагмент от картината „Тайната вечеря“ от Леонардо да Винчи
Снимка: bg.wikipedia.org

Защо в библейските евангелия на Матей, Марк и Лука се твърди, че Тайната вечеря е съвпаднала с началото на Пасха, а в Евангелието на Йоан – че тя се е състояла преди този Старозаветен празник? Как тълкува това разминаване чрез анализа на различни календарни системи, използвани в древни времена, в книгата си „Мистерията на Тайната вечеря“ британският професор от университета в Кембридж Колин Хъмфрис? И дали всичко това няма нещо общо с дешифрирания през миналата година фрагмент от оцелелите Кумрански ръкописи, в който е описан 364-дневен календар, изполван от авторите им – вероятно есеи?
Свои размисли по темата споделят доцентът по библейска история и библейска археология в СУ „Св. Климент Охридски“ Екатерина Дамянова и астрофизикът доц. д-р Тодор Велчев, член на християнско сдружение „Харта“.
• Златното сечение: Соня Семерджиева от Пловдивския регионален археологически музей за изложбата на църковна утвар „Седем разкази за вярата“, открита в Града на тепетата със съдействието на Пловдивска Света митрополия.
• Вечният двигател: богословът доц. Ивайло Найденов – кой от Старозаветните библейски пророци формулира за пръв път идеята за възкресяването на мъртвите?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!