Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да покориш Рим като маратонец

| обновено на 18.04.18 в 11:14
8
Близо до финала на Maratona di Roma
Снимка: Maratona di Roma
Варненката Нора Вакарелова покори любимия си град Рим като маратонец. Преди дни тя се завърна с медал за участието си в традиционния международен маратон на италианската столица. Тя е историк по образование, дизайнер на дрехи по занимание и любител на колоезденето и бягането за удоволствие. В студиото идва с медала от участието на гърдите си:
Снимка
Какви са емоциите след такова маратонско бягане?

Това, което мога да кажа като първоначално усещане беше невероятната вълна от собственото удовлетворение, което човек може да изпитва, когато разкрие за първи път възможностите и силите на собственото тяло. Но те не са само физически. Да, краката бягат, но в крайна сметка мозъка и психиката са тези, които те държат! Особено след един по-продължителен километраж. На мен за първи път ми се случи да пробягам толкова дълга дистанция. Бягала съм до 30 км. без прекъсване. Но след 30-я откриваш други сили в себе си, друг физически и психологически потенциал, който имаш и който като го задържиш и усвоиш, надявам се може да доведе човек до много по-големи неща. Маратонът е нещо, което си поставих като лична цел, подготвих се, сама си организирах участието с подкрепата на моя съпруг, заедно го пробягахме и наистина е нещо, което нямам търпение да направя отново.

СнимкаКаква беше подготовката, колко време?

Буквално около Коледа го реших. Хареса ми много, че съвпада с моя личен празник - рождения ми ден, който беше в деня преди маратона. А догодина е точно на рождения ми ден, което ми постави още една усмивка в календара за тогава, да си мисля дали в Рим отново или в друг град. Започнах да чета статии, да увеличавам постепенно разстоянията, които бягам. Дишане, дори някои диети, но аз не ги спазвах тъй като след едно продължително бягане човек е много гладен, склонен е да изяде света (смее се). Това е и един от любимите ми моменти, който за мен е също част от тренировката да си похапнеш, разбира се правилно, след такова физическо натоварване. Тогава калориите отиват и на точните места в тялото. Две седмици преди маратона се чувствах напълно готова.    

А предизвикателствата там на място? Кои получиха медали и каква част от участниците финишираха?

Участниците бяха от около 100 държави, по мои груби сметки около 16-17 хил.души стартираха. До последно бях свидетел как много възрастни дами се бориха, къде с ходене, къде с бягане да финишират. Но самият факт, че  стартират е достатъчно уважителен! Медали получават финиширалите.

Трасето как е подбрано? Минава ли се покрай красотите на Рим или е изведено извън града?

Около 30 км. са извън града, последните 10 км. са подбрани не случайно така, много атрактивни, много мотивиращи. Това е цялата красота на Рим - площад Навона, Пиаца дел Пополо, площад Венеция, където е и финалът. Там местната публика и туристите ръкопляскат и са много подкрепящи за бягащите.

На 13-ти май предстои третото издание на варненския  маратон, който организаторите се стремят да го утвърдят като международен. Мислите ли да се включите и тук?

Да, аз знам за този маратон във Варна. Мисля, че е много добре, дори е задължително, според мен местни хора да се включват, за да дадат допълнителен тласък и мащабност на подобни инициативи. Стартирането не е ангажирано с финиширане. Видях, че има разработени дисциплини като 2 км., 10 км., полумаратон. Мисля, че трябва да се показва съпричастност, защото това е в полза на града. Да, Рим няма нужда от реклама като дестинация, но за Варна това е една много добра реклама.   



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10