Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенският театър подготвя премиера по "Нос" на Гогол

Снимка: facebook.com/TeatarRuse/
„От приличие Иван Яковлевич облече над ризата си фрак, седна до масата, взе нож и като направи многозначителна гримаса, почна да реже питката. Като я разряза на две половини, той погледна в средата и за свое учудване видя, че нещо се белее. Иван Яковлевич разчопли с ножа и опипа с пръст: „Твърдо – каза си той. – Какво ли може да бъде?”

Пъхна пръстите си и измъкна – един нос!… Иван Яковлевич дори отпусна ръце; почна да търка очите си и да опипва: нос, наистина нос! И освен това като че познат. Ужас се изписа по лицето на Иван Яковлевич. Но тоя ужас не беше нищо в сравнение с негодуванието, което обзе неговата съпруга”.

Прочутата повест на руския класик оживява на сцената на Драматичния театър „Сава Огнянов” под режисурата на Боян Иванов.

„Това е една моя отдавнашна идея – да използвам сюжета на „Нос” за една тема, която ме вълнува от известно време, а именно забавляването, което се превръща все повече в почти истеричен акцент на повечето средства за комуникация, не само на театрални представления. Гогол подчертава безсмислеността на историята, която обаче е много забавна и стана основата на това представление. Темата в „Нос” е нонсенсът, безсмислието, което се случва на един човек – и той не разбира какво му се е случило, защо се е случило… Сюжетът на Гогол ще присъства през цялото време, но на практика това е едно представление от скечове, в които някакви хора почти отчаяно се опитват да забавляват публиката, което за мен е ироничният, обратен знак към публиката, която отива да гледа нещо основно за да бъде забавлявана. В това е и моят патос в това представление, не толкова в разказването на самата история – историята е поводът за представлението”.

Премиерните представления са на 15 май и на 31 май в Русе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!