Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Световен театър в София” започва на 4 юни

БНР Новини
Снимка: viafest.org

Вече стана традиция по това време, в края на театралния сезон, да очакваме представленията от платформата „Световен театър в София”, която фондация „Виа Фест“ организира съвместно със Столичната община от 2007 година.
12-ото ѝ издание включва шест заглавия от международната сцена – спектакли от Франция, Италия, Чехия, Русия, Великобритания и Германия.
Програмата започва на 4 юни с „Хаканаи” – визуално 3D пътешествие между въображението и реалността, на сцената на театър „Азарян“ в НДК. „Хаканаи“ е оригинален танцов спектакъл на една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства. Концепцията, режисурата и сценографията са на Клер Барден и Адриен Мондо от Франция.
На японски „хаканаи“ назовава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии. След представлението зрителите ще имат възможност да разгледат отвътре сценичната инсталация, уверяват организаторите.

В афиша на „Световен театър в София“ са още спектаклите „Планината Чирчео“ (Италия) в театър „Азарян“ на 8 юни и „Неудачници“ (Чехия) на 11 юни в Младежкия театър „Николай Бинев“.
Основен акцент в тазгодишното издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива“. Представлението е копродукция на „Шаушпил Хановер“ и „Дойчес театер“ в Берлин, с участието на Самуел Финци. Гостуването на „Власт и съпротива” е в партньорство с Гьоте-институт в София и ще се състои на 18 и 19 юни в Народния театър „Иван Вазов”. Представлението разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.
Освен представления на живо, „Световен театър в София“ предлага и две прожекции на спектакли – на 6 юни е сателитната прожекция на живо на представлението „Юлий Цезар“ от репертоара на Националния театър в Лондон, а на 9 юни – „Три сестри“ по Чехов на руския режисьор Тимофей Кулябин, наречен „детето чудо“ на новия руски театър.

Всички спектакли са с превод на български език.
12-ото издание на „Световен театър в София” представи в „Артефир“ театроведът Асен Терзиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!