Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възхвала на книжовното слово

БНР Новини
През 2018 г. Университетската библиотека в Алма Матер чества своята 130-годишнина
Снимка: БГНЕС

От „Кириакодромион, сиреч Неделник” на Софроний Врачански от 1806 г. през сбирката от атласи на Меркатор и математиката на Архимед на гръцки и латински до пътеписа на Соломон Швайгер от 1608 г., записал за първи път нотирана българска народна песен: какви уникални богатства е съхранила и дигитализирала Университетската библиотека в Алма Матер, която през 2018-а чества своя 130-годишен юбилей. 

Интересни подробности за това книжовно богатство узнаваме от директорката на библиотеката доц. Анна Ангелова, която разказва и за новостите, свързани с проекта „Зографска стая”, по който се работи съвместно с манастира „Свети Георги Зограф” на Атонския полуостров.

• Вечният двигател: разговор на Василена Мирчева с Манол Пейков, издател и собственик на печатници за дигитален и офсетов печат, за технологичните новости в областта на книгоиздаването и с колекционера на литературни списания, издавани след Освобождението, Досю Амуджев – за възкресяването на старинното книговезване като занаят. 

• Златното сечение: създателят на творителница „О писменех” Деян Павлов за този музей на писмеността през вековете и за създаденото от него копие-реплика на Гутенберговата преса в годината, която Европа отбелязва като година на Йоханес Гутенберг.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!