Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоан Костов - малкото момче с големи мечти

Йоан Костов
Снимка: Радио Варна

Той е на 8 години и вече има една постигната цел – спечели голямата награда в литературния конкурс „Писмо до мен след 10 години” в тазгодишното издание на литературния фестивал „Варна Лит 2018”.

След лятната ваканция Йоан ще бъде трети клас. Учи в СУ „Св. Климент Охридски” във Варна. Казва, че един ден, когато реши, ще седне и ще напише нов разказ. Този, последният, е написал за 10 минути. Харесва му да пише, а разказът му е истински, защото всичко в него е истина. Само дето  няма да отиде пак в къщата в с. Геша, защото хората заминали в чужбина. А с тях и приятелите. Но щом са приятели си остават такива, дори и зад граница.

И още нещо - един ден може да стане писател.

- Написах разказа с много удоволствие, интерес и с много любопитство.И се старах много да спечеля голямата награда.

И си успял. Значи си постигнал една от целите, които си си поставил до сега.

- Да. Запознах се със Захари, ама му забравих фамилията.

Карабашлиев.

- Карабашлиев, да. Той ми каза, че много ми е харесал писмото, рисунката и картичката.

Това ли е първият разказ, който си написал?

- Това е втория ми разказ. Първия беше преди 2 години, преди да отида в село Геша. Писах за моите деца, когато порасна да им го покажа. Харесва ми да пиша разкази, но домашни - не.

А обичаш ли да четеш книги?

- Много. Чета още от първи клас. Любимата ми книга е за Пинокио, защото има много приключения. Тя затова се казва "Приключенията на Пинокио".

Какво приключение искаш да преживееш?

- Искам да изляза извън България. Да отида в Турция, Гърция, Румъния. Даже имам и паспорт за извън България.

Всички герои от разказа ли са истински - приятелите от село Геша, леля Живка, кучето Пантелей?


- Абсолютно всички са истински. И наистина искам да живея в планината, защото е по-хубаво отколкото край морето. На по-високите места е по-хладничко и така е по-приятно.Зимата ще вали сняг и то много. Аз много обичам сняг. А лятото ще се забавлявам на компютъра, във ваканция съм и мога да правя каквото поискам, само мама и татко да не ми казват какво да правя.

Казваш в разказа си, че искаш да имаш куче, обаче мама не дава. Това проблем ли е?

- Страхотен проблем! Искам да имам доберман, опасна порода.

Мислиш ли да отидеш през ваканцията до с. Геша?

- Не, защото собствениците на къщата отидоха някъде извън България. Приятелите отидоха на о. Тенерифе и няма да се върнат.

Какво би казал на твоите приятели от разказа.

- Приятели, може ли да се върнете пак в с. Геша.

Разговорът с Йоан Костов можете да чуете в звуковия файл.  Публикуваме и неговият разказ.





Здравейте на всички в Пощенската кутия!

Аз съм Йоан, на 8, но вече почти на 9 години, от Варна. Още нямам и-мейл и ползвам този на мама, но май ми е време да имам. Сега ще ви разкажа за плановете си за бъдещето. 

След 10 г. ще съм на много важна възраст, защото ще съм пълнолетен, самостоятелен (ако съм отговорен), ще мога да карам кола и няма да слушам мама и татко. Не мисля да пуша, защото пушенето е много вредно, дробовете почерняват, почваш да кашляш и накрая дори името си не можеш да кажеш. На 18 г. няма да съм ученик, може да съм студент, но може и да не съм и мисля да заживея на село. Ние село нямаме, живеем в апартамент, а вътрешният ни двор за нищо не става. Много пъти съм ходил на гости в с. Геша, там имаме приятели - Тео, Ели и Стоян. Отсядаме при леля Живка, която живее сама и направо се чуди какво да прави с всичките стаи. Къщата й е много стара и скърца, а банята има прозорче към двора и е много красиво. Само през зимата е студено, докато се къпеш, затова гледаш бързо и после си спомняш. През зимата там падат такива снегове, че Тео дори не ходи на училище във Велико Търново. 

Леля Живка има куче - Пантелей. И аз искам куче, обаче мама не дава, изморена е от чистене и от гледане на животни преди мен. Усещам, че скоро няма да си почине. Една баба, съседка на леля Живка, има златен зъб. И аз искам златен зъб. Ако имаш златни зъби, няма нужда да ги миеш, но не знам защо е така.

Мечтата ми е да живея в далечно село, в планината, да имам къща до гората и огромен двор, направо няколко километра да е. Ще си гледам животни там, ще имам 5 външни кучета, прасе, овца, кокошка и крава. Мама казва, че храната е много важна, затова все готви и прави домашно кисело мляко. Аз също ще се науча да квася и постоянно ще пия айрян. Ще имам кон за разходки, но и голям джип - с него ще возя приятелите. Ще си лежа на тревата на двора като на пикник, ще гледам небето и няма да бързам за нищо. Вътре в къщата непременно ще имам котка, бяла мишка в клетка и фейско куче. Фейските кучета са малки, удобни за вкъщи, порода немски шпиц. Те са специални и издръжливи, дори имат по-големи братовчеди и могат да оцелеят в планината. Познавам един шпиц, казва се Фея и затова им казвам фейски. 

Мисля да работя нещо на компютър, като татко. Той е програмист и може да работи навсякъде, което е много удобно. Освен това ще правя зехтин. В България няма маслини, затова ще ги купувам от Гърция, ще ги пренасям в бъчви с коне или магарета, ще правя най-хубавия зехтин и ще го продавам. Обещал съм на много хора да им давам от него, на мама и татко - по 2 литра месечно, на баба, на леля и чичо също, ако още са живи. На доста приятели съм обещал, така че ще трябва здравата да работя. 

През зимата ще паля камината, ще си стоя у нас и ще посрещам гости. Ако имам интернет и телевизия, те въобще няма да искат да си тръгват, ще играем компютърни игри, ще се забавляваме и ще си говорим.

Толкова искам да живея в тази моя къща, че не знам как ще издържа още 10 години. Това ми е мечтата засега, а ако реша нещо друго, пак ще ви пиша.
Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31