Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програмирането - стрес и артистичност

Професията на програмиста е сред най- предпочитаните. Най-често говорим за предимствата - работата на климатик, без  физически усилия  и с развиване на  креативната мисъл. В последната година – две се променя и мястото на комуникацията при програмирането.  Каква е цената на високото заплащане за програмистите? Габриела Гаврилова се срещна с  Деница Евтимова, която 20 години работи в тази област и успява да се справи с конкуренцията и натоварването благодарение на топлината и сигурността, която й дава човекът до нея.

Програмирането е от съвременните професии, където има най-много стрес, защото неща, които преди 10-15 години са правени за една седмица, сега трябва да са готови веднага. В съвременния свят, когато си програмист, се изисква да бъдеш абсолютно винаги на сто процента зает с това, което правиш. Нямаш време за почивка...

Кое е важно, за да успее човек във Вашата област?

Да не се предаваш. Да търсиш решенията на въпросите и да знаеш, че никога няма само едно решение. Да бъдеш отворен за разговори с останалите колеги. Да имаш логическо мислене, защото имаме работа с машини, които разбират от  логика, цифри...

Стресът е скрит, защото нещата, които правиш, може да спасят живот....Въпросът за стреса обаче никога не се обсъжда.

Една жена в един малко мъжки свят?

Малко по-трудно е, защото трябва да бъдеш по-добър в област, в която те са добри, за да може да те приемат сериозно!

Вие почивате ли си?

Много трудно успявам да си открадна малко време за почивка....когато изляза сред природата, когато няма телефони, телевизори - тогава успявам да си почина. Сред природата - в планината или до морето, и естествено - до любимите хора.

Много съм щастлива, че съпругът ми е до мен, защото е голяма подкрепа за мен. Когато вечер се прибера изтощена, ми е достатъчно да ме прегърне за 10- 15 минути, да зная, че е там и че има човек, който ме обича...

И той ли е програмист?

Съпругът ми Марко Бърдар е дърворезбар. Ние се допълваме много.

Снимката е от река Дунав при Белград, тъй като той е от Сърбия.

Програмирането също е артистична професия. Налага се да мислиш много и да търсиш и нестандартни решения. Когато го направиш красиво, тогава то е и правилно. Същото е и при дърворезбата ...


Още за стреса, красотата и баланса в живота - в интервюто на Габриела Гаврилова с Деница Евтимова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха..

публикувано на 07.06.21 в 12:17