Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преспанските камбани" за 90-годишнината на театъра в Добрич

БНР Новини
Снимка: ДТ „Йордан Йовков“

Спектакълът „Преспанските камбани“ е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър „Йордан Йовков“ в Добрич, който тази година чества 90-ата си годишнина. Театърът е наследник на първата театрална полупрофесионална трупа „Студия“, основана от добричкия интелектуалец Атанас Попов (1894-1980) през 1928 година.

„Преспанските камбани“ е постановка на Стефан Спасов по едноименния роман на Димитър Талев – книга, която е част от българската класика, заедно с останалите три романа от тетралогията: „Железният светилник“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“.

Художник на спектакъла е Димитър Митев, звуковата среда и мултимедията са дело на Красимир Янев, а на сцената са актьорите Мария Гинкова, Валентин Андреев-Рафе, Димитър Петров, Мария Генова, Пламен Маринов, Филип Янев, Стефан Сърчаджиев, Татяна Христова, Мила Боянова и Красимир Демиров.

„Младата част на трупата пое тежестта на този спектакъл, защото младите актьори бяха ангажирани с по-големите роли. В представлението става дума за времената, когато още се е събуждал нашият народ. Стремежът ни беше да успеем да уловим кипежа на онова време, да разкажем за това, как една идея тогава е била наистина по-голяма от живота. В спектакъла има един патриотизъм без излишен патос, който е пречупен през личните истории на хората. Защото Възраждането на българския дух, което се е случило тогава, всъщност първо е започнало от личните истории на тези млади хора“, казва режисьорът Стефан Спасов. 

Какво е неговото пожелание към трупата по повод 90-ата годишнина на Добричкия театър, можете да чуете в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!