Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челтнъм 2018

БНР Новини
Снимка: britishcouncil.org

С какво приключилият преди броени дни Фестивал на науката в Обединеното кралство изненада както публиката, така и участниците в него и как една малайзийка спечели този престижен конкурс, до финала на който достигнаха представители на 27 страни?
Отговорите – от мениджъра за висше образование и наука в Британски съвет Ивайло Славов и от българския представител на Челтнъмския фестивал и студент по химия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Борис Яначков, преборил се за първото място на състезанието за комуникатори на науката „Феймлаб“ у нас за тази година.
В предаването се включват и подгласниците на Борис Яначков на българския финал на конкурса „Лаборатория за слава“: асистентът по техническа безопасност и управление на риска в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас Сабина Георгиева и докторантът в Института по молекулярна биология при БАН Александър Атемин. Те споделят своите емоции и размисли, свързани с тази забележителна „лаборатория“ за влюбени в науката млади хора.
Магистърът по молекулярна и клетъчна биология от Хайделбергския университет и преподавател в Националния център по заразни и паразитни болести Савина Стоицова, спечелила наградата на публиката на българския „Феймлаб“, също добавя любопитни подробности за българския финал на състезанието и разказва за предизвикателствата, пред които е изправена съвременната епидемиология.




Ивайло Славов (вляво) и Борис Яначков в студиото на предаването. Снимка: Василена Мирчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!